Ciasta i Ciastka Przepisy

Szarlotka z budyniem, delikatna i kremowa.

Zapraszam na kremową szarlotkę z budyniem. Jedwabistą, subtelną w smaku i elegancką. Zajadają się nią zarówno młodsi, jak i starsi wielbiciele szarlotek. Zapewniam, że kto raz jej spróbuje, ten pozostanie jej wierny na dłużej.

Szarlotki pieczemy dość intensywnie w okresie jesienno-zimowym.  Uwielbiam ten moment, gdy obłędny zapach pieczonych jabłek, zapiekanych w cieście roznosi się po domu. Przywodzi mi na myśl od razu gorącą końcówkę lata i kwaśny smak pierwszych w sezonie jabłek, zrywanych prosto z drzewa na działce. Mój ulubiony rodzaj jabłek to Jonagored – cenię je za twardy i zarazem bardzo soczysty miąższ. Ta odmiana jabłek bardzo dobrze sprawdza mi się też właśnie w szarlotkach.  Wykorzystuję je m.in. właśnie do ciasta z jabłkami i budyniem, bo lekko kwaśny smak współgra ze słodkim budyniem. Całość tworzy niepowtarzalne ciasto warstwowe, które potrafi zachwycić smakiem i wywołać zachwyty biesiadników. Jest idealnym ciastem do kawy, w niedzielne popołudnie czy podczas spotkania z koleżanką. Wiem co mówię, wielokrotnie to sprawdziłam! 🙂

szarlotka z budyniem

SZARLOTKA Z BUDYNIEM

(przepis na formę 33 x 20 cm)

Składniki:

ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 200 g masła (kostka)
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

masa budyniowa:

  • 1 litr mleka
  • 3 budynie waniliowe

masa jabłkowa:

  • 1,2 -1,5 kg kwaśnych jabłek
  • 2 łyżki cynamonu

Wykonanie:

Mąkę wsypujemy na blat, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części i obie wkładamy do zamrażarki na minimum pół godziny.

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy pierwszą część ciasta i nad formą ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni formy. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C stopni przez kwadrans.

 Jabłka również ścieramy na tarce o grubych oczkach i dokładnie mieszamy z cynamonem. Wykładamy na podpieczony spód i wyrównujemy powierzchnię.

Proszek budyniowy rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka i gotujemy budyń wg. przepisu na opakowaniu (lecz używamy tylko litr mleka na całość). Gorący budyń wylewamy na warstwę jabłkową. Na wierzch ścieramy na tarce pozostałą część ciasta. Szarlotkę pieczemy w 180 C stopniach przez około 40 minut, do zrumienienia.

 Upieczone ciasto można jeść na ciepło, jednak wtedy budyń będzie się rozlewał i ciężko będzie ukroić kawałek. Aby pokroić na zgrabne kosteczki, należy szarlotkę zupełnie wystudzić.

 porcje szarlotki z budyniem

szarlotka z budyniem na talerzu

Ciasto upiekłam na podstawie przepisu mariemadeline, znaleznionego na mniammniam.pl. Na moim blogu znajdziecie też przepisy na inne, równie pyszne szarlotki, na przykład na szarlotkę z bezą – gorąco polecam! 🙂

[FM_form id=”3″]