Szarlotka budyniowa, delikatna i kremowa.

IMG_2200

Obiecałam pokazywać Wam szarlotkę w różnych odsłonach – takich, które lubię najbardziej i które według mnie godne są polecenia. Dziś zapraszam na kremową szarlotkę z budyniem. Jedwabistą, subtelną w smaku i elegancką. Zajadają się nią zarówno młodsi, jak i starsi fani szarlotek. Zapewniam, że kto raz jej spróbuje, ten pozostanie jej wierny na dłużej.

 

IMG_2188

 

SZARLOTKA BUDYNIOWA

(przepis na formę 33 x 20 cm)

Składniki:

ciasto:

500 g mąki pszennej

¾ szklanki cukru

1 cukier waniliowy

200 g masła (kostka)

2 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kwaśnej śmietany

 

masa budyniowa:

1 litr mleka

3 budynie waniliowe

 

masa jabłkowa:

1,2 -1,5 kg kwaśnych jabłek

2 łyżki cynamonu

 

Wykonanie:

Mąkę wsypujemy na blat, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części i obie wkładamy do zamrażarki na minimum pół godziny.

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy pierwszą część ciasta i nad formą ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni formy. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C stopni przez kwadrans.

 Jabłka również ścieramy na tarce o grubych oczkach i dokładnie mieszamy z cynamonem. Wykładamy na podpieczony spód i wyrównujemy powierzchnię.

Proszek budyniowy rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka i gotujemy budyń wg. przepisu na opakowaniu (lecz używamy tylko litr mleka na całość). Gorący budyń wylewamy na warstwę jabłkową. Na wierzch ścieramy na tarce pozostałą część ciasta. Szarlotkę pieczemy w 180 C stopniach przez około 40 minut, do zrumienienia.

 Upieczone ciasto można jeść na ciepło, jednak wtedy budyń będzie się rozlewał i ciężko będzie ukroić kawałek. Aby pokroić na zgrabne kosteczki, należy szarlotkę zupełnie wystudzić.

 IMG_2200

IMG_2197

 

Ciasto upiekłam na podstawie przepisu mariemadeline, znaleznionego na mniammniam.pl

 

Praktyczny gadżet:

Tak pyszne ciasto aż prosi się o efektowne podanie. Świetnie sprawdzi się patera z kloszem, która zapobiegnie obsychaniu ciasta. Mam i używam, bardzo praktyczna. Taką paterę można kupić np. TUTAJ:

patera-na-ciasto-ceramiczna-duo-lamella---stojak-na-tort-z-kloszem_1

 

2 Comment

  1. prosze o superowskie przepisiki na obiadek przede wszystkim… COS SZYBKO TANIO I ELEGANKIE… DANKE SCHYN…

    1. Dobrze! Przygotuję takie przepisy 🙂

Dodaj komentarz