Szarlotka sypana, czyli najprostsze ciasto pod słońcem :)

Szarlotka sypana to jedno z najprostszych ciast, jakie można upiec. Propozycja dla osób nie lubiących tracić czasu w kuchni: zamiast zagniatać ciasto, składniki sypiemy bezpośrednio do formy, a reszta już “się zrobi” w piekarniku. Czary mary, nie do wiary 🙂

 

szarlotka sypana

Z szarlotką sypaną pierwszy raz zetknęłam się około 5 lat temu, szukając przepisu na jakieś ciasto bez nabiału. Spodziewałam się wizyty koleżanki, która była mamą karmiącą, a jej dziecko miało alergię na produkty mleczne. Szarlotka sypana nie zawiera jajek, a zamiast masła można swobodnie użyć oleju. Odkryłam wówczas, że ciasta beznabiałowe również potrafią być pyszne 🙂

Jednak niedługo po tym wydarzeniu odkryłam inny przepis na szarlotkę, który tak zasmakował domownikom, że piekłam głównie z tamtego przepisu i szarlotka sypana poszła w odstawkę. Teraz wracam do niej po latach i zajadając kolejny kawałek ciasta mam pewność, że było warto!

Wiele osób piecze szarlotkę sypaną i zauważyłam, że każdy używa tych samych składników, ale w różnych proporcjach. Przedstawiam Wam dzisiaj moją propozycję. Do pieczenia można użyć naprzemiennie oleju lub masła, w zależności od tego, co jest akurat pod ręką. Moja rada: użyjcie mocno kwaśnych i soczystych jabłek, ilość cukru jest dostosowana właśnie do tego typu owoców.

 

SZARLOTKA SYPANA

(przepis na tortownicę o średnicy 24 cm)

Składniki:

1,5 szklanki mąki tortowej

1,5 szklanki kaszy manny

¾ szklanki cukru

1 cukier waniliowy

1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 kg jabłek

2-4 łyżeczki cynamonu

150 ml oleju (lub 150 gr masła)

 

Wykonanie:

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Składniki sypkie: mąkę, kaszę manną, cukier z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia mieszamy razem w osobnej misce. Dzielimy na 3 części.

Tortownicę smarujemy masłem. Wsypujemy pierwszą część składników sypkich. Następnie układamy połowę startych jabłek, posypujemy 2 łyżeczkami cynamonu. Sypiemy drugą część suchej masy, wykładamy pozostałe jabłka, posypujemy cynamonem. Na wierzch wsypujemy ostatnią część składników suchych i wierzch polewamy olejem (lub posypujemy masłem, startym na tarce o dużych oczkach). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C stopni przez 50 minut.

 

szarlotka sypana

 

szarlotka sypana

 

facebook

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Praktyczny gadżet:

Do podania tej szarlotki niezbędna będzie łopatka. Oczarowała mnie swoim urokiem łopatka do ciasta w kształcie pantofelka o adekwatnej nazwie „Kopciuszek”, z ruchomym obcasikiem.

Łopatka do serwowania ciasta Cinderella marki Philippi jest do kupienia TUTAJ:

lopatka-do-serwowania-ciasta-cinderella-philippi

16 Replies to “Szarlotka sypana, czyli najprostsze ciasto pod słońcem :)”

  1. Prosta i smaczna 😉 Robiłam ją już kilka razy 🙂

  2. Dziś zrobiłam – pycha! Świetny przepis, łatwe wykonanie:)

  3. Wspaniale, cieszę się! 🙂

  4. Czy ten wierzch ma być chrupiący czy raczej miękki? Moja szarlotka siedzi w piekarniku już dobre 1,5 h a wierzch ciągle miękki i nadal jest blada…

    1. Wierzch ma być chrupiący. Coś musi być nie tak..może za niska temperatura? 1,5 h w 180C to już za długo. Jakiego tłuszczu użyłaś na wierzch?

      1. U mnie niestety jest podobny problem.:/ ja użyłam oleju Kujawski.

        1. W takim razie bardziej pewne od oleju będzie masło, którego wiórki trzeba rozrzucić po całej powierzchni. Spróbuj w tej wersji, mam nadzieję, że tym razem się uda.

          1. Dziękuję za poradę,będę próbować.☺

          2. Używając oleju trzeba pamiętać, by polać nim ciasto równomiernie. Z Waszych opisów wnioskuję, że ciasto jest po prostu zbyt suche. Z masłem powinno być dużo łatwiej. Pozdrawiam serdecznie i jeśli zdecydujesz się na pieczenie z masłem to daj znać, jak poszło! 🙂

          3. Jeszcze przyszło mi do głowy, że możesz użyć bardziej soczystych owoców (bo może akurat Twoje jabłka miały mniej soku), np. wiśni, jagód albo malin 🙂

  5. Witam . Mi niestety nie upiekł sie spod ciasta czy to wina papieru do pieczenia ?

    1. Magda napisz dokładnie, jak wygląda Twoje ciasto?

  6. Moje tez od spodu jest biale, twardawe ale biale. Tez pieklam na papierze.

  7. Cześć, myślisz, że jeśli zamiast górnej warstwy jabłek dodam warstwę z jeżyn, ciasto wyjdzie?

    1. Cześć, myślę że tak, choć wszystko zależy od tego, ile soku mają owoce. Jeśli dodamy bardziej „suche”, to ciasto też będzie suche. Myślę, że warto spróbować, a nuż się uda i wyjdzie pyszna wersja jeżynowa 🙂

  8. Szarlotka pyszna, cała rodzina i znajomi wprost się nią zajadają. Piekłam już kilka razy. Uwielbiam takie proste przepisy.

Dodaj komentarz