Szarlotka z chrupiącą bezą

IMG_2165

Jabłka wcale nie należą do moich ulubionych owoców. Jednak szarlotka to ciasto, które plasuje się w pierwszej trójce moich “naj, naj” wszystkich wypieków. Piekę ją bardzo często i w różnych konfiguracjach. W najbliższym czasie postaram się Wam przedstawić moje ulubione wersje “ciasta jabłczanego” – jak je nazywa moja córka. Zaczynam od szarlotki z grubą, białą, chrupiącą bezową czapą 🙂

 

szarlotka z bezą

 

Przepis stworzyłam sama, czerpiąc z innych przepisów i moich preferencji. Lubię, kiedy szarlotka ma wyczuwalną warstwę jabłek, która nie jest słodka. Nie dodaję cukru nawet do bardzo kwaśnych jabłek. To jest ciasto z charakterem i uważam, że nie ma sensu go “ugładzać” na siłę, bo traci swój urok. Słodka tutaj jest tak naprawdę tylko beza. Z wierzchu chrupiąca, w środku miękka pianka.. mmm, uwielbiam 🙂

Jesienny czas szarlotkowych szaleństw uważam za otwarty 🙂 Gdzie człowiek nie spojrzy, tam rubinowe jabłuszka czekają na słodką metamorfozę..a jaką szarlotkę Wy lubicie najbardziej?

szarlotka z bezą

 

SZARLOTKA Z CHRUPIĄCĄ BEZĄ

(przepis na blachę 33 x 20 cm)

 

Składniki:

kruche ciasto:

5 żółtek

2 i ½ szkl. mąki pszennej

200 g zimnego masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki cukru pudru

 

beza:

5 białek

250 g cukru

1 op. cukru waniliowego

1 łyżeczka octu winnego

 

ponadto:

1 kg jabłek

3 łyżeczki cynamonu

 

Wykonanie:

Kruche ciasto:

Mąkę, proszek i cukier wysypujemy na blat. W środku mąki robimy wgłębienie, wlewamy żółtka. Dodajemy masło, pokrojone na drobne kawałki. Całość mieszamy nożem, siekając. Na końcu zarabiamy dłońmi. Kiedy mamy już zwarte ciasto, wkładamy do zamrażarki na około godzinę. Po tym czasie ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach na dno blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto lekko podpiekamy w temp. 180 C stopni przez kwadrans.

Jabłka:

Owoce obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy z cynamonem i wykładamy na podpieczone ciasto.

Beza:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo wsypujemy cukier wraz z cukrem waniliowym. Na końcu wlewamy ocet.Ubijamy powoli i dokładnie, by cukier się rozpuścił. Gotową bezę przekładamy na wierzch ciasta. Pieczemy w temp. 165 C stopni przez 50 minut.

szarlotka z bezą

szarlotka z bezą

facebook

Praktyczny gadżet:

Do wyrabiania ciasta kruchego przyda się ten praktyczny gadżet, który znacznie przyspieszy zagniatanie. Nie musisz brudzić sobie rąk, ciasto i tak będzie idealnie wymieszane. Siekacz do wyrabiania ciasta Delicia Tescoma kupisz TUTAJ:

siekacz-do-wyrabiania-ciasta

 

19 Comment

  1. Pycha, niezły pomysł z tą bezą 🙂

  2. Wspaniała,cudna z bezą ,co do cukru też się zgadzam,pozdrawiam.

  3. och… zjadłabym kawałeczek albo dwa 🙂

  4. Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam 🙂

  5. Wisznia says: Odpowiedz

    Kochane pieczcie i zjadajcie, ciasto znika szybciej, niż się robi 😉

    1. Sylwia says: Odpowiedz

      Ocet winny to w sumie jaki?? I w piekarniku jaki tryb? Z termoobiegiem?

      1. Ocet winny np. jabłkowy. Możesz ostatecznie użyć też zwykłego. Piekę z termoobiegiem.

  6. Magda says: Odpowiedz

    Ale czy na warstwie jabłek nie ma jeszcze warstwy ciasta? Tak to przynajmniej wygląda na zdjęciu.

    1. Można upiec tak i tak. W tym przepisie ciasto kruche ścieramy na tarce, można więc zostawić odrobinę wiórków i posypać nimi warstwę jabłek, ale można też kłaść bezę bezpośrednio na jabłka, jak opisałam w przepisie. Walory smakowe pozostaną bez zmian 🙂

  7. Gosik says: Odpowiedz

    Pieklam ciasto ale ta baza pieczona 50 min to nic z niej nie było tylko skórka brązowa, więc może dać beze pod koniec pieczenia??????

    1. Hmm..może że winą była albo zbyt wysoka temperatura, albo zbyt duża forma na ciasto? Beza musi być wysoka i taka pozostaje po upieczeniu. Ja piekę od razu wszystko razem, myślę że jak dasz pianę z białek na koniec to będzie jeszcze mokra.

  8. Dana says: Odpowiedz

    A jaki rozmiar blaszki ?

    1. Rozmiar 33 x 20 cm, jest podany tuż pod nazwą przepisu, nad wyrazem „składniki”. Pozdrawiam

  9. Dana says: Odpowiedz

    Szarlotka jest pyszna,wszystkim smakowala ale jak ja przechowac aby nie stracic chrupkosci bezy….?

    1. Super!:) Cieszę się bardzo. Ja przechowuję po prostu na blacie kuchennym, nie przykrywam. Odradzam wkładanie do lodówki, bo beza zrobi się mokra.

  10. Uwielbiam połączenie jabłek i bezy!

    1. Ja też! <3

  11. Anna says: Odpowiedz

    Czy ciasto szarlotka z beza peicze się na termoobiegu 160 st czy normalnie góra dół.???

    1. Ja piekę na termoobiegu.

Dodaj komentarz