Ciasta i Ciastka Przepisy

Szarlotka z chrupiącą bezą

Jabłka wcale nie należą do moich ulubionych owoców. Jednak szarlotka z bezą to ciasto, które plasuje się w pierwszej trójce moich “naj, naj” wszystkich wypieków. W tym wpisie dzielę się z Wami przepisem na to, jak upiec szarlotkę z bezą, która zachwyci domowników i gości.

Szarlotka, czy też jabłecznik z bezą to ciasto, które nie jest trudne w pieczeniu, ale za to jest bardzo efektowne. Przepis stworzyłam sama, inspirując się różnymi recepturami na szarlotki, m.in. tymi krążącymi od lat w rodzinie.

 Jest to szarlotka na kruchym spodzie, na którym leży warstwa jabłek, a wierzch to ubita piana z białek i cukru. Taką bezę na szarlotkę przygotowuje się identycznie, jak klasyczną bezę na tort, z tą różnicą, że nie trzeba jej piec osobno, a od razu wykłada się ją na warstwę jabłek. Dodatek octu sprawia, że piana jest sztywniejsza. Całe ciasto piecze się przez godzinę i to w zupełności wystarcza, by beza wyszła nam chrupiąca.

Lubię, kiedy szarlotka ma wyczuwalną, kwaskowatą warstwę jabłek. Nie dodaję cukru nawet do bardzo kwaśnych jabłek. Połączenie kwaśnych jabłek i słodkiej bezy sprawia, że jest ciasto z charakterem. 

 

szarlotka z bezą

 

Jesienny czas szarlotkowych szaleństw uważam za otwarty 🙂 Gdzie człowiek nie spojrzy, tam rubinowe jabłuszka czekają na słodką metamorfozę.. Na moim blogu znajdziecie też inne, równie smaczne wersje tego ciasta, na przykład szarlotkę z budyniem – pieczemy ją równie często, co tę z bezą. Tę wersję również bardzo Wam polecam.

szarlotka z bezą - pyszne ciasto

SZARLOTKA Z BEZĄ

(przepis na blachę 33 x 20 cm)

Składniki:

kruche ciasto:

  • 5 żółtek
  • 2 i ½ szkl. mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru

beza:

  • 5 białek
  • 250 g cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka octu winnego

warstwa jabłek:

  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 3 łyżeczki cynamonu

 

Wykonanie:

Kruche ciasto:

Mąkę, proszek i cukier wysypujemy na blat. W środku mąki robimy wgłębienie, wlewamy żółtka. Dodajemy masło, pokrojone na drobne kawałki. Całość mieszamy nożem, siekając. Na końcu zarabiamy dłońmi. Kiedy mamy już zwarte ciasto, wkładamy do zamrażarki na około godzinę. Po tym czasie ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach na dno blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto lekko podpiekamy w temp. 180 C stopni przez kwadrans.

Jabłka:

Owoce obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy z cynamonem i wykładamy na podpieczone ciasto.

Beza:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo wsypujemy cukier wraz z cukrem waniliowym. Na końcu wlewamy ocet.Ubijamy powoli i dokładnie, by cukier się rozpuścił. Gotową bezę przekładamy na wierzch ciasta. Pieczemy w temp. 165 C stopni przez 50 minut.

jabłecznik z bezą

szarlotka z bezą

[FM_form id=”3″]