Przepisy Tarty wytrawne

Szybka tarta na cieście francuskim

Jeśli szybka tarta, to tylko na cieście francuskim 🙂 Co prawda nie jest to danie wybitnie dietetyczne, ale za to idealnie wpisuje się na wielki głód po aktywności na świeżym powietrzu. Dobrze się spisze też jako elegancka przekąska, gdy właśnie mają pojawić się goście i nie macie zbyt wiele czasu na gotowanie.

Jesteście na wakacjach, czy może już po? Ja właśnie wpadam do Was, wyskakując na moment z wiru międzyturnusowej bieganiny. Jesteśmy już po wakacjach nad morzem i zarazem przed kolejnym wyjazdem na południe, więc muszę się szybko uporać z praniem, sprzątaniem i takimi tam..drobiazgami 😉 Dlatego – mimo chęci – najmniej czasu mam na gotowanie. Gotuję krótko i zwięźle, ale też nie zamierzam skrywać przed Wami przepisów, które w takich sytuacjach ratują mi życie. Ciasto francuskie to produkt, który zawsze warto mieć w lodówce, bo świetnie się sprawdza jako baza do szybkiego obiadu czy przekąski.

Oto tarta z ciasta francuskiego, którą piekę na różne sposoby: czasem tylko z papryką, innym razem mieszam dodatki: co jest pod ręką i pasuje, w tym przepisie na pewno się nie zmarnuje! Jeśli i Wy macie pod ręką kawałek francuskiego ciasta i jakieś warzywko, to zapraszam!

Na koniec dodam, że ten przepis na tartę z ciasta francuskiego możecie tez modyfikować według własnych upodobań: na przykład do składników można dorzucić kurczaka, a zamiast papryki użyć szpinaku.

Proste składniki i krótki czas wykonania to właśnie cechy przepisów, które lubię najbardziej.

 

Tarta z ciasta francuskiego

 

SZYBKA TARTA Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Składniki:

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

1 niewielka cebula

1 papryka czerwona

1 papryka zielona

1 duży kubek jogurtu naturalnego (400 g)

1 jajko

1/2 łyżeczki suszonej bazylii

sól i pieprz do smaku

olej

opcjonalnie: świeże liście bazylii

 

Wykonanie:

Cebulkę drobno kroimy i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Papryki myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych. Również drobno kroimy i dodajemy do cebulki. Podsmażamy kilka minut.

Ciasto przekładamy do formy na tartę. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 C stopni przez około 5-7 minut. Następnie wyjmujemy i przekładamy na wierzch warzywa, rozkładając je równomiernie po powierzchni. Posypujemy suszoną bazylią.

W osobnej miseczce mieszamy trzepaczką jogurt wraz z surowym jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak powstały sos wylewamy na warzywa. Całość zapiekamy jeszcze przez ok. 20 minut w piekarniku. Podajemy na ciepło.

 

tarta na cieście francuskim

[FM_form id=”3″]