Szybkie ciasto „chlebek bananowy”

IMG_3766

Przepyszne i aromatyczne ciasto, które swój aromat i słodycz zawdzięcza głównie bananom. Pierwszy raz upiekłam chlebek bananowy, kiedy  zalegały mi w kuchni już mocno czarne banany. Obecnie tak się wszyscy rozsmakowaliśmy w tym cieście, że regularnie kupuję „za dużo” bananów i czekam, aż mocno dojrzeją i pociemnieją. Stanowią wtedy idealną bazę do tego wypieku.

 

Chlebek bananowy.
Chlebek bananowy.

 

Ciasto bananowe jest pyszną alternatywą do szkolnej śniadaniówki. Kiedy nasz uczeń przynosi do domu kanapki, warto na kilka dni zrezygnować z nich na rzecz ciekawszego wypieku. Taki chlebek przygotowuje się ekspresowo, a dzieciom smakuje wyśmienicie – wszak chyba wszystkie maluchy uwielbiają banany 🙂

 

CIASTO „CHLEBEK BANANOWY”

Składniki:

4 dojrzałe banany

2 szklanki mąki

1/2 szkl. cukru brązowego lub ksylitolu

1/2 kostki roztopionego masła

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

kilka kropel ekstraktu z wanilii

szczypta soli

 

Wykonanie:

Banany kroimy w plastry, a następnie rozgniatamy widelcem na miazgę. Przekładamy do miski. Do bananów dodajemy resztę składników: mąkę, roztopione masło, cukier, proszek do pieczenia, sól, wanilię i jajko. Wszystko mieszamy łyżką lub rózgą. Nie musi być wymieszane bardzo dokładnie. Przekładamy do keksówki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 C stopni przez godzinę.

 

Szybkie ciasto - chlebek bananowy.
Szybkie ciasto – chlebek bananowy.

 

2 Comment

  1. Ania says: Odpowiedz

    Ja od jakiegoś czasu dodaje do chlebka rodzynki, wychodzi jeszcze pyszniejszy 🙂

    1. Super pomysł, muszę wypróbować 🙂

Dodaj komentarz