Tarta z kurkami „Leśna Polana”

tarta lesna

Leśna polana daje wytchnienie w czasie długich wędrówek po lesie. W cieniu drzew możesz odpocząć i posilić się przysmakami leśnymi, które ukryte są w leśnym runie.

Zapraszam na tartę, która zawiera leśne skarby jednego sezonu, czyli kurki. Ułożone na „leśnym runie” ze szpinaku w towarzystwie kostek  sera i motylków z ciasta, które przywołują w pamięci leśne połacie dzikich kwiatów.

Taka tarta może być rarytasem letniego obiadu albo ozdobą przyjęcia na trawie. Można też spakować ją do plecaka i zabrać ze sobą na wycieczkę, by móc posilić się w trakcie letniej wędrówki.

tarta "leśna polana"

TARTA „LEŚNA POLANA”

Składniki:

na ciasto:

200 g mąki pszennej

1/2 kostki masła (100 g)

1 jajko

1/2 łyżeczki soli

farsz:

100 g kurek

100 g liści szpinaku, świeżych lub mrożonych

1 ząbek czosnku

2 jajka

100 g serka typu feta

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

sól i pieprz do smaku

do smażenia:

2 łyżki masła + 1 łyżka oleju

Wykonanie:

Pół kostki masła siekamy z mąką i solą oraz jajkiem. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na pół godziny. Następnie cienko rozwałkowujemy i układamy na formie do tarty, po czym nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Z pozostałego kawałeczka wycinamy foremką motylki.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła z łyżką oleju, wyciskamy czosnek. Po 2 minutach dodajemy liście szpinaku, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie blanszujemy 4-5 minut. Zdejmujemy z palnika, przekładamy do miski i studzimy. Dwa jajka wbijamy do osobnej miseczki i rozbijamy widelcem lub rózgą. Mieszamy z przestudzonym szpinakiem i całość wykładamy na ciasto. Kurki myjemy dokładnie i blanszujemy na patelni z łyżką masła przez około 4-5 minut, po czym przekładamy na szpinak. Posypujemy kostkami sera, a na końcu układamy motylki z ciasta. Pieczemy w temp. 190 C stopni przez 15 minut ( do zrumienienia).

 

tarta lesna polana

Dodaj komentarz