Torcik mleczno-kawowy, czyli Tiramisu bez Mascarpone

napis IMG_2538 ja

Ten przepis jest dla mnie wyjątkowy. Mam do niego sentyment, bo jeden z pierwszych tortów w mojej kulinarnej “karierze”, który zaczął mi wychodzić. Swego czasu piekłam ten tort na okrągło, na wszelkie możliwe okazje. Nie da się właściwie opisać jego smaku, bo brakuje słów w słowniku 😉 Zapraszam na polską wersję Tiramisu (moim zdaniem smaczniejszą od włoskiej), bez Mascarpone!

 

napis IMG_2538 ja

 

Pamiętam, że kiedy pierwszy raz upiekłam ten tort, mocno się zdziwiłam, że tort może być aż tak smaczny. Dotychczas znałam torty przekładane głównie ciężką masą maślaną – takie, których pełno jest w naszych polskich cukierniach i na imieninowych stołach. Co ciekawe, masa w torciku mleczno – kawowym również bazuje na maśle, jednak przyrządzona jest w taki sposób, że wogóle tego masła się nie wyczuwa, wręcz odnosi się wrażenie, że masa jest bardzo lekka.

Przepis jest autorstwa Kaeru, znalezniony na mniammniam.pl. Przedstawiam Wam wersję na tortownicę o średnicy 20 cm ( w oryginalnym przepisie tort ma 26 cm).

Zapraszam Was do stołu na szaleństwo kubków smakowych! 🙂

 

TORCIK MLECZNO- KAWOWY

(przepis na tortownicę o średnicy 20 cm)

 

Składniki:

na biszkopt:

½ szkl. mąki krupczatki

½ szkl. cukru

3 jajka

½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka zimnej wody

1 łyżeczka octu 10%

 

na krem:

170 gr masła

2 żółtka

½ szkl. cukru pudru

200 gr serka homogenizowanego waniliowego

1 szklanka mleka w proszku

1 łyżeczka żelatyny

 

na nasączenie:

szklanka mocnej, zaparzonej kawy, posłodzonej 1 łyżeczką cukru

 

do dekoracji:

kakao

 

Wykonanie:

biszkopt:

Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka przekładamy do miseczki, dodajemy ocet i proszek do pieczenia, mieszamy trzepaczką do połączenia składników i odstawiamy na parę chwil. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, a następnie mąkę (po łyżce). Na końcu wlewamy miksturę z żółtek i delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy w 180 C stopniach przez 30 minut. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwa krążki.

Krem:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy z żółtkami i cukrem. Ciągle ucierając, wsypujemy powoli mleko w proszku, a następnie dodajemy serek (po łyżce). Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku, studzimy i wlewamy do kremu. Ucieramy jeszcze parę chwil, by składniki dobrze się połączyły.

Składanie tortu:

Na dno tortownicy kładziemy pierwszy biszkoptowy krążek. Nasączamy go kawą (zimną). Następnie nakładamy pierwszą porcję kremu, wyrównujemy. Kładziemy drugi krążek i znów nasączamy kawą, przykrywamy pozostałym kremem. Wierzch posypujemy kakao. Chłodzimy w lodówce minimum 3 godziny, a najlepiej całą noc.

napis IMG_2519

napis IMG_2526

8 Comment

  1. Zaciekawiłaś mnie tym kremem, będę musiała spróbować (bo tradycyjnych maślanych też nie lubię za bardzo…).

  2. Wygląda bardzo ładnie.

  3. Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam 🙂

  4. An outstanding share! I’ve just forwarded this
    onto a coworker who had been doing a little homework on this.

    And hee acyually bought me lunch due to thhe fact that I stumbled
    upon it for him… lol. So let mme reword this….

    Thank YOU for thee meal!! But yeah, thanx for spending thee
    time to discuss this topic here on your website.

  5. Hi there, this weekend is nice in favor of me, because this moment
    i am reading this enormous informative paragraph here at my home.

    Here is my web-site: how to use mind control

  6. This is very interesting, You are a very skilled blogger.
    I have joined your feed and look forwartd to seeking more of your
    magnificent post. Also, I’ve sjared your website inn my social networks!

  7. I’m gone to say too my little brother, that he shoulkd also viszit
    this blog on reglar basis to take updated from hottest information.

  8. naturally like your web site however you need to check the spelling on several
    of your posts. Several of them are rife with
    spelling problems and I to find it very bothersome to inform the
    truth then again I will surely come again again.

    my page – toronto long term disability lawyer (Barrett)

Dodaj komentarz