Przepisy Torty

Torcik mleczno-kawowy, czyli torcik Tiramisu bez Mascarpone

Ten przepis jest dla mnie wyjątkowy. Mam do niego sentyment, bo jeden z pierwszych tortów w mojej kulinarnej “karierze”, który zaczął mi wychodzić. Swego czasu piekłam ten tort na okrągło, na wszelkie możliwe okazje. Nie da się właściwie opisać jego smaku, bo brakuje słów w słowniku 😉 Zapraszam na polską wersję Tiramisu (moim zdaniem smaczniejszą od włoskiej), bez Mascarpone!

 

Pamiętam, że kiedy pierwszy raz upiekłam ten tort, mocno się zdziwiłam, że tort może być aż tak smaczny. Dotychczas znałam torty przekładane głównie ciężką masą maślaną – takie, których pełno jest w naszych polskich cukierniach i na imieninowych stołach. Co ciekawe, masa w torciku mleczno – kawowym również bazuje na maśle, jednak przyrządzona jest w taki sposób, że wogóle tego masła się nie wyczuwa, wręcz odnosi się wrażenie, że masa jest bardzo lekka.

Przepis jest autorstwa Kaeru, znalezniony na mniammniam.pl. Przedstawiam Wam wersję na tortownicę o średnicy 20 cm ( w oryginalnym przepisie tort ma 26 cm).

Zapraszam Was do stołu na szaleństwo kubków smakowych! 🙂

 

TORCIK MLECZNO- KAWOWY

(przepis na tortownicę o średnicy 20 cm)

 

Składniki:

na biszkopt:

½ szkl. mąki krupczatki

½ szkl. cukru

3 jajka

½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka zimnej wody

1 łyżeczka octu 10%

 

na krem:

170 gr masła

2 żółtka

½ szkl. cukru pudru

200 gr serka homogenizowanego waniliowego

1 szklanka mleka w proszku

1 łyżeczka żelatyny

 

na nasączenie:

szklanka mocnej, zaparzonej kawy, posłodzonej 1 łyżeczką cukru

 

do dekoracji:

kakao

 

Wykonanie:

biszkopt:

Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka przekładamy do miseczki, dodajemy ocet i proszek do pieczenia, mieszamy trzepaczką do połączenia składników i odstawiamy na parę chwil. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, a następnie mąkę (po łyżce). Na końcu wlewamy miksturę z żółtek i delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy w 180 C stopniach przez 30 minut. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwa krążki.

Krem:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy z żółtkami i cukrem. Ciągle ucierając, wsypujemy powoli mleko w proszku, a następnie dodajemy serek (po łyżce). Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku, studzimy i wlewamy do kremu. Ucieramy jeszcze parę chwil, by składniki dobrze się połączyły.

Składanie tortu:

Na dno tortownicy kładziemy pierwszy biszkoptowy krążek. Nasączamy go kawą (zimną). Następnie nakładamy pierwszą porcję kremu, wyrównujemy. Kładziemy drugi krążek i znów nasączamy kawą, przykrywamy pozostałym kremem. Wierzch posypujemy kakao. Chłodzimy w lodówce minimum 3 godziny, a najlepiej całą noc.

napis IMG_2519

napis IMG_2526

[instagram-feed]