Przepisy,  Torty

Tort lodowy snickers

Batoniki snickers – do niedawna u nas symbole amerykańskiego dobrobytu. W czasach, kiedy na sklepowych półkach królował wyrób czekoladopodobny, wybrańcy losu otrzymywali w paczkach ze Stanów sinkersy i milkiłeje. Mam dzisiaj coś dla snickersowych maniaków 🙂

 

tort snickers

 

Po emigracyjnym epizodzie znów mieszkam w Polsce i wiecie co? Nie zamieniłabym się na Amerykę ani nawet Karaiby. Do emigracji trzeba mieć predyspozycje, ja takich nie posiadam. Mam zaś w nadmiarze sentyment do tego naszego kraju, “bogatego inaczej” 😉

Poza tym, w Polsce już od dawna możemy bezkarnie zajadać snickersy i wszelkie wariacje na temat 😉 Oto jedna z takich propozycji, dla fanów karmelu, czekolady i orzeszków ziemnych. Pyszne, ciężkie, sycące kawałki tortu zaspokoją na długi czas Wasze wszelkie snickersowe pokusy i marzenia;)

 

 

TORT LODOWY SNICKERS

(przepis na tortownicę o średnicy 23 cm)

Składniki:

Brownie:

1 i ½ szkl. mąki

¾ szkl. cukru

45 g kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szkl. wody

1/3 szkl. oleju rzepakowego

1 łyżeczka octu winnego

 

Sos karmelowy:

60 g masła

100 g cukru

200 ml śmietanki kremówki

1/3 łyżeczki soli

 

Warstwa lodowa:

500 g serka kremowego (typu Philadelphia)

100 ml mleka

300 g masła orzechowego

½ szkl. cukru

 

Polewa czekoladowa:

100 g gorzkiej czekolady

100 ml śmietanki kremówki

 

Oraz:

200 g orzeszków ziemnych, najlepiej świeżo łuskanych (nie solonych)

5-6 mini batoników typu snickers (albo 2-3 duże), pokrojonych na kawałeczki

Wykonanie:

Brownie:

Mieszamy razem składniki suche: mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Do szklanki wody wlewamy ocet, mieszamy. Dodajemy do składników suchych, mieszamy. Na końcu wlewamy olej. Krótko mieszamy mikserem do połączenia składników i uzyskania jednolitego ciasta.

Piekarnik nagrzewamy do 180 C stopni. Tortownicę smarujemy masłem. Wlewamy do niej ciasto i pieczemy około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie części.

Sos karmelowy:

W rondelku z grubym dnem rozpuszczamy masło, zasypujemy cukrem. Podgrzewamy około 3-5 minut, aż cukier zbrązowieje. W trakcie podgrzewania nie mieszamy! Możemy jedynie lekko potrząsnąć rondelkiem, w razie potrzeby. Kiedy cukier już się rozpuści i skarmelizuje, powoli wlewamy śmietankę, jednocześnie enegricznie mieszając rózgą. Solimy i podgrzewamy jeszcze przez około 3 minuty ciągle mieszając, aż do uzyskania idealnie gładkiego sosu karmelowego.

Warstwa lodowa:

Do misy miksera wkładamy serek, wlewamy mleko, wsypujemy cukier. Całość miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy masło orzechowe i znów mieszamy do połączenia składników.

Polewa czekoladowa:

Do miseczki wlewamy kremówkę wraz z połamaną czekoladą. Podgrzewamy (np. w mikrofalówce), aż śmietanka będzie gorąca. Następnie energicznie mieszamy, do uzyskania gładkiej polewy czekoladowej.

Składanie tortu:

Na dno tortownicy kładziemy pierwszy krążek ciasta brownie. Polewamy sosem karmelowym i zasypujemy połową orzeszków ziemnych. Na to przelewamy połowę masy lodowej. Następnie znowu kładziemy krążek brownie i powtarzamy czynności: polewamy karmelem, posypujemy orzeszkami i przekładamy drugą część masy.

Tort w takim stanie wkładamy do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Przed podaniem:

Wyjmujemy tort z zamrażarki. Wierzch polewamy czekoladą, następnie układamy kawałeczki batoników i całość plewamy sosem karmelowym. Można znowu włożyć do zamrażarki na parę minut, by czekolada się ścięła, jednak nie jest to konieczne.

Przechowujemy w zamrażarce.

tort snickers

tort snickers

tort snickers

tort snickers
tort snickers

SONY DSC

..a łasuchy nie próżnują ;)
..a łasuchy nie próżnują 😉

Moje inspiracje:

Tort stworzyłam na podstawie tego przepisu.

Praktyczny gadżet:

Miska kuchenna z wagą to oszczędność czasu i miejsca w kuchennych szafkach! Odmierzysz odpowiednią ilość składników, a następnie wymieszasz ciasto. Niezwykle wygodny i użyteczny gadżet.

Miskę kuchenną z wagą Terraillon Mix można kupić TUTAJ:

miska-kuchenna-z-waga-terraillon-mix

Druga propozycja skierowana jest do tych, którzy – tak jak ja – miewają problemy z „produkcją” domowego karmelu. Zestaw do przygotowywania karmelu o różnych konsystencjach zawiera specjalny, ceramiczny garnek, foremkę oraz książeczkę z przepisami. To fajny prezent dla kogoś, kto lubi piec.

Zestaw do karmelu marki Emile Henry można kupić TUTAJ.

zestaw-do-karmelu-emile-henry

15 komentarzy

    • Wisznia

      Nie, to nie pomyłka. Ciasto jest bez jajek. W dziale „słodkie” znajdziesz też m.in. przepis na czekoladowe ciasto bez..mąki 🙂

      • Szredi

        Upiekłam, ale coś poszło nie tak… Biszkopt jest smaczny, jednak mimo dodania ilości składników wedle przepisu i tortownicy o średnicy 23 cm wyszedł bardzo cienki, niewyrośnięty placek. Uratowałam sytuację piekąc drugi, wedle sprawdzonego przepisu. Teraz mój tort składający się z 2 różnych biszkoptów mrozi się w zamrażarce, a ja nie mogę się doczekać jutrzejszej premiery! Wygląda przepysznie! 🙂

        • Wisznia

          To ciasto w przepisie nie jest biszkoptem, nie wyrasta jakoś bardzo, ale troszkę powinno. W smaku jest zupełnie inne niż biszkopty, bardzo czekoladowe.. W każdym razie cieszę się, że tort już się chłodzi.Wyjmij go z zamrażarki tak 20 minut przed podaniem, żeby troszkę odtajał i dał się pokroić. Mam nadzieję, że będzie smakował 🙂

          • Szredi

            Moje miało około 2 cm wysokości, czyli jak jedna warstwa tego na zdjęciu… Mam nadzieję, że będzie smaczne mimo 2 różnych rodzajów ciast. Skubnęłam trochę ciacha i faktycznie smak jest czekoladowy i zupełnie inny niż standardowo. Idealnie pasuje do snickersa 😉 Tort potrzebuję na wieczór, mrozi się już całą noc. Zostawię go do wieczora, mam nadzieję, że nie wyjmę kostki lodu z zamrażarki! 🙂

  • elunia

    będę go dopiero robic, ale napewno jest bardzo smaczny :-), chcialam zaoytać czy mase czekoladowa mogę przygotować dzień przed?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: