Tort lodowy snickers

SONY DSC

Batoniki snickers – do niedawna u nas symbole amerykańskiego dobrobytu. W czasach, kiedy na sklepowych półkach królował wyrób czekoladopodobny, wybrańcy losu otrzymywali w paczkach ze Stanów sinkersy i milkiłeje. Mam dzisiaj coś dla snickersowych maniaków 🙂

 

tort snickers

 

Po emigracyjnym epizodzie znów mieszkam w Polsce i wiecie co? Nie zamieniłabym się na Amerykę ani nawet Karaiby. Do emigracji trzeba mieć predyspozycje, ja takich nie posiadam. Mam zaś w nadmiarze sentyment do tego naszego kraju, “bogatego inaczej” 😉

Poza tym, w Polsce już od dawna możemy bezkarnie zajadać snickersy i wszelkie wariacje na temat 😉 Oto jedna z takich propozycji, dla fanów karmelu, czekolady i orzeszków ziemnych. Pyszne, ciężkie, sycące kawałki tortu zaspokoją na długi czas Wasze wszelkie snickersowe pokusy i marzenia;)

 

 

TORT LODOWY SNICKERS

(przepis na tortownicę o średnicy 23 cm)

Składniki:

Brownie:

1 i ½ szkl. mąki

¾ szkl. cukru

45 g kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szkl. wody

1/3 szkl. oleju rzepakowego

1 łyżeczka octu winnego

 

Sos karmelowy:

60 g masła

100 g cukru

200 ml śmietanki kremówki

1/3 łyżeczki soli

 

Warstwa lodowa:

500 g serka kremowego (typu Philadelphia)

100 ml mleka

300 g masła orzechowego

½ szkl. cukru

 

Polewa czekoladowa:

100 g gorzkiej czekolady

100 ml śmietanki kremówki

 

Oraz:

200 g orzeszków ziemnych, najlepiej świeżo łuskanych (nie solonych)

5-6 mini batoników typu snickers (albo 2-3 duże), pokrojonych na kawałeczki

Wykonanie:

Brownie:

Mieszamy razem składniki suche: mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Do szklanki wody wlewamy ocet, mieszamy. Dodajemy do składników suchych, mieszamy. Na końcu wlewamy olej. Krótko mieszamy mikserem do połączenia składników i uzyskania jednolitego ciasta.

Piekarnik nagrzewamy do 180 C stopni. Tortownicę smarujemy masłem. Wlewamy do niej ciasto i pieczemy około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie części.

Sos karmelowy:

W rondelku z grubym dnem rozpuszczamy masło, zasypujemy cukrem. Podgrzewamy około 3-5 minut, aż cukier zbrązowieje. W trakcie podgrzewania nie mieszamy! Możemy jedynie lekko potrząsnąć rondelkiem, w razie potrzeby. Kiedy cukier już się rozpuści i skarmelizuje, powoli wlewamy śmietankę, jednocześnie enegricznie mieszając rózgą. Solimy i podgrzewamy jeszcze przez około 3 minuty ciągle mieszając, aż do uzyskania idealnie gładkiego sosu karmelowego.

Warstwa lodowa:

Do misy miksera wkładamy serek, wlewamy mleko, wsypujemy cukier. Całość miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy masło orzechowe i znów mieszamy do połączenia składników.

Polewa czekoladowa:

Do miseczki wlewamy kremówkę wraz z połamaną czekoladą. Podgrzewamy (np. w mikrofalówce), aż śmietanka będzie gorąca. Następnie energicznie mieszamy, do uzyskania gładkiej polewy czekoladowej.

Składanie tortu:

Na dno tortownicy kładziemy pierwszy krążek ciasta brownie. Polewamy sosem karmelowym i zasypujemy połową orzeszków ziemnych. Na to przelewamy połowę masy lodowej. Następnie znowu kładziemy krążek brownie i powtarzamy czynności: polewamy karmelem, posypujemy orzeszkami i przekładamy drugą część masy.

Tort w takim stanie wkładamy do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Przed podaniem:

Wyjmujemy tort z zamrażarki. Wierzch polewamy czekoladą, następnie układamy kawałeczki batoników i całość plewamy sosem karmelowym. Można znowu włożyć do zamrażarki na parę minut, by czekolada się ścięła, jednak nie jest to konieczne.

Przechowujemy w zamrażarce.

tort snickers

tort snickers

tort snickers

tort snickers
tort snickers

SONY DSC

..a łasuchy nie próżnują ;)
..a łasuchy nie próżnują 😉

Moje inspiracje:

Tort stworzyłam na podstawie tego przepisu.

Praktyczny gadżet:

Miska kuchenna z wagą to oszczędność czasu i miejsca w kuchennych szafkach! Odmierzysz odpowiednią ilość składników, a następnie wymieszasz ciasto. Niezwykle wygodny i użyteczny gadżet.

Miskę kuchenną z wagą Terraillon Mix można kupić TUTAJ:

miska-kuchenna-z-waga-terraillon-mix

Druga propozycja skierowana jest do tych, którzy – tak jak ja – miewają problemy z „produkcją” domowego karmelu. Zestaw do przygotowywania karmelu o różnych konsystencjach zawiera specjalny, ceramiczny garnek, foremkę oraz książeczkę z przepisami. To fajny prezent dla kogoś, kto lubi piec.

Zestaw do karmelu marki Emile Henry można kupić TUTAJ.

zestaw-do-karmelu-emile-henry

15 Comment

  1. Tort jak z cukierni;D

    1. Wisznia says: Odpowiedz

      Dzięki! 🙂

  2. Świetny ten tort musi być bardzo dobry 🙂

  3. Wisznia says: Odpowiedz

    Dziękuję :))) Jest bardzo dobry, ale też bardzo sycący. Nie ma szans na dwa kawałki z rzędu 😉

  4. O nieee, ten przepis przypomniał mi o zachomikowanym snickersie w jednej z kuchennych szafek. A chciałam o nim zapomnieć! 😀

    1. Wisznia says: Odpowiedz

      hi hi, to zachomikuj jeszcze ze dwa i będzie jak znalazł na tort lodowy 😉

  5. Szredi says: Odpowiedz

    Ciasto bez jajek? Czy to nie pomyłka? Jestem w trakcie przygotowywania i boję się jak diabli! 🙂

    1. Wisznia says: Odpowiedz

      Nie, to nie pomyłka. Ciasto jest bez jajek. W dziale „słodkie” znajdziesz też m.in. przepis na czekoladowe ciasto bez..mąki 🙂

      1. Szredi says: Odpowiedz

        Upiekłam, ale coś poszło nie tak… Biszkopt jest smaczny, jednak mimo dodania ilości składników wedle przepisu i tortownicy o średnicy 23 cm wyszedł bardzo cienki, niewyrośnięty placek. Uratowałam sytuację piekąc drugi, wedle sprawdzonego przepisu. Teraz mój tort składający się z 2 różnych biszkoptów mrozi się w zamrażarce, a ja nie mogę się doczekać jutrzejszej premiery! Wygląda przepysznie! 🙂

        1. Wisznia says: Odpowiedz

          To ciasto w przepisie nie jest biszkoptem, nie wyrasta jakoś bardzo, ale troszkę powinno. W smaku jest zupełnie inne niż biszkopty, bardzo czekoladowe.. W każdym razie cieszę się, że tort już się chłodzi.Wyjmij go z zamrażarki tak 20 minut przed podaniem, żeby troszkę odtajał i dał się pokroić. Mam nadzieję, że będzie smakował 🙂

          1. Szredi says:

            Moje miało około 2 cm wysokości, czyli jak jedna warstwa tego na zdjęciu… Mam nadzieję, że będzie smaczne mimo 2 różnych rodzajów ciast. Skubnęłam trochę ciacha i faktycznie smak jest czekoladowy i zupełnie inny niż standardowo. Idealnie pasuje do snickersa 😉 Tort potrzebuję na wieczór, mrozi się już całą noc. Zostawię go do wieczora, mam nadzieję, że nie wyjmę kostki lodu z zamrażarki! 🙂

  6. Wisznia says: Odpowiedz

    Szredi, jak smakował tort?:)

  7. elunia says: Odpowiedz

    będę go dopiero robic, ale napewno jest bardzo smaczny :-), chcialam zaoytać czy mase czekoladowa mogę przygotować dzień przed?

  8. witam jaką konsystencje ma miec karmel bo mój chyba nie wyszedł ponieważ nie jest za gesty

    1. Konsystencja półpłynna. Nie jest to gęsty sos. Pozdrawiam, powodzenia!

Dodaj komentarz