Tort w stylu szwarcwaldzkim – Tort „Czarny las”

tor czarny las

..i znowu na blogu deser czekoladowo-wiśniowy 🙂 Tym razem zapraszam na tort „Czarny las”. To kwaśno-słodkie połączenie ostatnio mnie prześladuje i namiętnie stosuję go w różnych kuchennych kombinacjach alpejskich 😉 Dzisiaj przyszła kolej na ten pyszny tort.

 

Tort szwarcwaldzki to połączenie czekolady, wiśni i bitej śmietany. Ja przyrządzam go z użyciem serka mascarpone, dzięki któremu smak robi się jeszcze ciekawszy. Pewnie nie jestem jedyna, która tak robi, bo pomysł jest dość prosty 🙂 Od casu do czasu warto się skusić na wykonanie takiego tortu, zapewniam że nie będziecie żałować.

 

TORT W STYLU SZWARCWALDZKIM (“CZARNY LAS”)

(Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm)

Składniki:

Biszkopt czekoladowy:

7 jaj

160 g cukru

60 g gorzkiego kakao (70%)

100 g mąki tortowej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

kilka kropel olejku waniliowego

Nasączenie biszkoptu:

1 szklanka herbaty wiśniowej lub soku wiśniowego/kompotu z wiśni

2 łyżki likieru wśiniowego (opcjonalnie)

Masa wiśniowa:

450 g mrożonych wiśni

½ szkl. wody

2 łyżki cukru

2 łyżki konfitury wiśniowej

2 łyżki likieru wiśniowego (opcjonalnie)

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem czekoladowy:

250 g serka mascarpone

200 ml śmietany kremówki

100 g (tabliczka) gorzkiej czekolady

2 łyżki cukru

Krem śmietankowy:

250 g serka mascarpone

400 ml śmietanki kremówki

2 łyżki cukru

2 op. usztywniacza do śmietany

Dekoracja tortu:

Wiórki czekoladowe

Wykonanie:

Biszkopt:

Mąkę z proszkiem i kakao mieszamy razem. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Pod koniec ubijania zaczynamy dodawać cukier, po łyżce. Następnie zmniejszamy obroty miksera, wlewamy żółtka i wsypujemy po łyżce mieszanki mącznej. Piekarnik nagrzewamy do 175 C stopni. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy lekko kaszką manna (lub bułką tartą). Przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy przez ok. 25-30 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia, a następnie przekrawamy na 3 krążki.

Zaparzamy herbatę wiśniową i odstawiamy do ostudzenia, ewentualnie przygotowujemy nasączenie z soku wiśniowego/kompotu wymieszanego z likierem wiśniowym.

Masa wiśniowa:

Wiśnie wkładamy do rondelka i zalewamy wodą. Dodajemy cukier i gotujemy na niewielkiej mocy palnika przez 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy konfiturę wiśniową oraz likier. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody i wlewamy do wiśni. Powstanie nam masa o konsystencji kisielu. Odstawiamy ją do całkowitego wystudzenia.

Masa czekoladowa:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (wkładamy miseczkę z pokruszoną czekoladą do większego rondla z gotującą się niewielką ilością wody, mieszamy czekoladę aż do rozpuszczenia).

Serek wraz z kremówką umieszczamy w jednej misce, dodajemy cukier i ubijamy przez 5-7 minut, aż masa będzie gładka. Na końcu wlewamy schłodzoną płynną czekoladę, mieszamy.

Masa śmietankowa:

Kremówkę ubijamy, na końcu dodając usztywniacz do śmietany. W osobnej misce ubijamy serek mascarpone z cukrem. Mieszamy serek z ubitą kremówką przy pomocy miksera ustawionego na niewielkich obrotach.

Składanie tortu:

Na dno tortownicy kładziemy pierwszy krążek biszkoptowy. Nasączamy go ponczem.

Masę wiśniową dzielimy na dwie części. Pierwszą część wykładamy na biszkopt, rozsmarowujemy równomiernie. Na wiśnie wykładamy masę czekoladową, wygładzamy. Następnie kładziemy znowu krążek biszkoptowy, nasączamy go, układamy drugą część masy wiśniowej a na niej masę śmietankową (trochę masy śmietankowej odkładamy do dekoracji wierzchu tortu).

Przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym, który również nasączamy. Wierzch ozdabiamy pozostałą masą śmietankową i posypujemy wiórkami czekoladowymi.

Chłodzimy w lodówce przez całą noc.

tort "czarny las"
tort „czarny las”
tort "czarny las"
Zabawne akcesoria dodają kolorytu 🙂

facebook

Praktyczny gadżet:

Mam ogromną słabość do zabawnych akcesoriów kuchennych i mam już w domu całkiem pokaźną kolekcję. Za co je tak lubię? Używając np. takiego „wyszczerzonego” nożyka do ciasta mimowolnie się uśmiechasz, a każdy uśmiech w ciągu dnia jest na wagę złota 🙂 Jedną z przodujących marek w produkcji takich akcesoriów jest firma Koziol. Mają przesympatyczne sprzęty, gorąco Wam polecam.

Nóż do ciasta Koziol Coco (oraz inne akcesoria tej marki) można kupić TUTAJ.

Koziol noz do ciasta

5 Comment

  1. Ania says: Odpowiedz

    Wygląda,super za 2 dni będzie robiony mam nadzieje,że biszkopt urośnie bo z tym mam zawsze największy problem.

  2. Wisznia says: Odpowiedz

    Aniu trzymam kciuki za sukces 🙂

    1. Ania says: Odpowiedz

      Ciacho zrobione biszkopt pięknie wyrósł:) tylko teraz trzeba poczekać czy kremy nie wypłyną mam nadzieje,że nie.

  3. Monika says: Odpowiedz

    Witam,
    Znalazłam ten przepis i bardzo mi się spodobał. Biszkopt ładnie wyrósł . Niestety udało mi się tylko wykroić 2 krążki biszkoptu. Moja foremka ma 21 cm. Czy mogę zapytać jaka foremkę miała Pani? Bo na zdjęciach ten tort wyglada na duży. Ile miała Pani kawałków tortu? Dziękuje i pozdrawiam. M

    1. Ja piekłam w foremce 24 cm, wyszło mi 12 kawałków tortu. Pozdrawiam

Dodaj komentarz