Tort z owocami lata

IMG_1191

Tort ten skomponowałam specjalnie dla GOSHICO na finał naszego wspólnego konkursu o nazwie „Słodki podwieczorek na tarasie”. Tort jest mocno owocowy, idealny do wykorzystania owocowych dobrodziejstw lata. Wkrótce na blogu relacja ze spotkania w Showroomie Goshico, a tymczasem zapraszam na tort 🙂

 

TORT Z OWOCAMI LATA

(przepis na tortownicę o średnicy 23 cm)

Składniki:

Spód brownie:

100 gr gorzkiej czekolady (min. 60% kakao)

100 gr masła

3 jajka

2 łyżeczki kakao

½ szklanki cukru

kilka kropel ekstraktu z wanilii

 

Mus wiśniowy:

400 gr wypestkowanych wiśni

200 gr (szklanka) cukru

3 łyżeczki żelatyny

 

Galaretka malinowa:

400 gr malin

200 gr (szklanka) cukru

3 łyżeczki żelatyny

 

Krem śmietankowy:

800 ml śmietanki kremówki

250 gr serka mascarpone

4 łyżeczkI żelatyny, rozpuszczone w niewielkiej ilości gorącej wody

1/2 szkl. cukru pudru

 

Dekoracja:

Świeże owoce, np: borówki, maliny, poziomki

 

Wykonanie:

Brownie:

Czekoladę łamiemy na kawałeczki, przekładamy do małej miski. Dodajemy do niej również masło. W większym rondelku gotujemy niewielką ilość wody. Wkładamy do niej miseczkę z czekoladą i masłem (tak, aby woda nie wlewała się do środka) i lekko podgrzewamy, aby czekolada wraz z masłem rozpuściły się. Wyjmujemy miskę z garnuszka, studzimy. Zawartość przelewamy do większej miski, dodajemy kakao, ekstrakt waniliowy i ubijamy. Wbijamy po jednym jajku, cały czas ubijając. Kiedy masa jest już gładka i jednolita, przelewamy ją do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 C stopni, wkładamy do niego tortownicę i pieczemy ciasto przez około 20 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy, następnie wyjmujemy z tortownicy, zdejmujemy papier i ciasto znow przekładamy do tortownicy, zapinamy obręcz. Na czas przygotowania pozostałych składników, ciasto może się chłodzić w lodówce.

Mus wiśniowy:

Wiśnie zasypujemy cukrem i odstawiamy na kwadrans. Następnie przekładamy do rondelka i podgrzewamy przez około 20 minut, tak aby owoce zaczęły się rozpadać. Po tym czasie zdejmujemy z palnika i do gorącego syropu wsypujemy żelatynę. Mieszamy dokładnie, by mogła dobrze się rozpuścić. Następnie wszystko miksujemy blenderem na gładką masę. Tortownicę o średnicy 16 cm wykładamy folią spożywczą. Przelewamy do niej mus wiśniowy i chłodzimy w lodówce około 2 godziny, do całkowitego zastygnięcia musu.

Galaretka malinowa:

Maliny zasypujemy cukrem, odstawiamy na kwadrans. Następnie, podobnie jak z musem wiśniowym, owoce przekładamy do rondelka i podgrzewamy przez 20 minut. Teraz należy przecedzić maliny przez sitko, by pozbyć się pestek. Tak przecedzony syrop z owoców znów lekko podgrzewamy, zdejmujemy z palnika i wsypujemy żelatynę. Mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. Podobnie jak poprzednio, tortownicę o średnicy 16 cm wykładamy folią spożywczą, przelewamy do niej syrop i chłodzimy przez minimum 2 godziny.

Masa śmietankowa:

Do misy miksera przekładamy serek mascarpone, wlewamy do niego 100 ml kremówki i dokładnie ubijamy na gładką masę. W osobnej misce ubijamy resztę kremówki z dodatkiem cukru i usztywniaczy do śmietany. Na końcu po łyżce dodajemy masę mascarpone. Mieszamy do połączenia się składników w kremową, gładką masę. (Jeśli używamy żelatyny zamiast śmietan-fixów, wówczas rozpuszczamy ją w niewielkiej ilości gorącej wody, studzimy i wlewamy cienką strużką na sam koniec ubijania masy).

Składanie tortu:

Do tortownicy z ciastem brownie przekładamy część kremu śmietankowego i rozsmarowujemy równomiernie. Następnie kładziemy na środku mus wiśniowy i przykrywamy cienką warstwą kremu śmietankowego. Potem kładziemy galaretkę malinową i znów pokrywamy śmietankową masą. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Tuż przed podaniem zdejmujemy obręcz i ozdabiamy owocami.

Przygotowanie galaretki malinowej:

galaretka malinowa

Tak wygląda mus wiśniowy, po schłodzeniu i wyjęciu z tortownicy:

mus wiśniowy

Gąska na torcie to po prostu wydruk jadalny:

wydruk jadalny - gąska

Nie mam zbyt pięknego zdjęcia środka tortu, ale pokazuję to, co mam, abyście mogli zajrzeć do wnętrza:)

tort z owocami lata

tort z owocami lata

tort z owocami lata

tort z owocami lata

tort z owocami lata

Praktyczny gadżet:

Miseczka do kąpieli wodnej ułatwia szybkie rozpuszczanie czekolady. Jest zrobiona z silikonu platynowego, odpornego na wysokie temperatury. Miseczkę można też złożyć. Jest bardzo funkcjonalna i wygodna.

Miseczkę do kąpieli wodnej Leuke można kupić TUTAJ:

miseczka do kąpieli wodnej Leuke

3 Comment

  1. Tort prześliczny, strasznie żałuję, że nie mogłam wczoraj być, ominęły mnie takie pyszności. Mam jednak nadzieję, że jeszcze się spotkamy.

  2. […] Jeśli zaś macie ochotę sami spróbować smaku tortu Goshico, przepis jest tutaj […]

  3. tort jak marzenie!

Dodaj komentarz