Udziec z indyka duszony z warzywami

Udziec z indyka – lekkie i bardzo smaczne mięso, które może z powodzeniem wystąpić w roli głównej na uroczystym obiedzie. W dodatku jego smak jest lubiany również przez dzieci, zwłaszcza jeśli przyrządzimy je w tak delikatny sposób. Jeśli więc szukacie pomysłu last minute na świąteczne danie główne, które będzie smakowało wszystkim członkom rodziny to istnieje duże prawdopodobieństwo, iż ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę 🙂

 

UDZIEC Z INDYKA DUSZONY Z WARZYWAMI

Składniki:

600-800 g udźca z indyka (jeden większy)

3 marchewki

1/2 selera

garść posiekanej natki pietruszki

1 cebula

2 ząbki czosnku

2-3 gałązki świeżego majeranku (ew. 1 łyżeczka suszonego)

3 liście laurowe

2 goździki

1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

olej

sól do smaku

 

Wykonanie:

Udziec z indyka na minutę zanurzamy we wrzątku.

Na patelni podsmażamy cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodajemy starte na tarce marchewki, natkę pietruszki oraz selera. Czosnek siekamy drobno i również dodajemy.  Warzywa oraz mięso przekładamy do garnka z grubym dnem, wsypujemy przyprawy: majeranek, sól, liść laurowy, goździki, zioła prowansalskie. Wszystko podlewamy wodą (ok. 1-1,5 szklanki) i zmniejszamy moc palnika. Dusimy na słabym ogniu pod przykryciem przez godzinę, raz po raz mieszając i ewentualnie dolewając wody w razie potrzeby. W tym czasie przekładamy mięso raz na jedną, raz na drugą stronę. Po mniej więcej godzinie mięso powinno być już miękkie. Wyjmujemy je i kroimy w plastry. Podajemy z duszonymi warzywami.

 

 

 

2 Replies to “Udziec z indyka duszony z warzywami”

  1. Dominika Saciłowska says: Odpowiedz

    czy to mięso ma się dusić z warzywami na patelni? obawiam sie ze w calosci sie nie zmiesci

    1. Mięso dusimy w garnku lub w rondlu z grubym dnem. Faktycznie, pominęłam ten szczegół w przepisie. Już poprawiłam. Dzięki za czujność!

Dodaj komentarz