Wigilijne pieczone gołąbki z pieczarkami i ryżem

golabki2

Wiem, że to dość nietypowe, ale w mojej rodzinie właśnie gołąbki są jednym z tych dań, bez których nie wyobrażamy sobie Wigilii Bożego Narodzenia. Gołąbki z pieczarkami i ryżem przygotowuje się bardzo podobnie do tych klasycznych, jednak smak jest dla mnie na tyle charakterystyczny i wyjątkowy, że od razu przywodzi na myśl pachnącą choinkę i śnieg za oknem.

Dziś rano u nas padał cudowny śnieg. Kiedy wybrałam się na poranny spacer z psem było jeszcze ciemno. Drogę oświetlały mi tylko kolorowe światełka zawieszone na jodłach, pokrytych cienką warstwą świeżego, białego puchu.  Było pięknie i nastrojowo. Pomyślałam: chwilo, trwaj! Cieszmy się tym, ze możemy przeżyć w spokoju kolejne święta. Na świecie zawierucha i nigdy nie wiadomo, co wydarzy się jutro. Postanowiłam sobie, że od dziś znów będę starała się bardziej zauważać te drobiazgi, które przynoszą niezobowiązującą, czystą radość: zapach pierników, uśmiech dziecka, blask świecy czy śnieg za oknem. Te momenty, te małe głupotki tworzą właśnie tu i teraz wspomnienia w pamięci naszych dzieci. Dziś te chwile są dla nas ot, codziennością, a jutro będą ostoją i azylem w myślach dorosłych już osób, którym dziś wycieramy nosy i całujemy w miejsce, w które się skaleczyły.

Życzę Wam w te Święta właśnie tej niezobowiązującej radości. Prezentów w postaci cudownych wspomnień, kuszących zapachów i smakowitości na stole. Bądźcie szczęśliwi!

 

golabki1

 

GOŁĄBKI Z PIECZARKAMI I RYŻEM

Składniki:

1 duża główka białej kapusty

300 g ryżu (przed ugotowaniem)

1,5 kg pieczarek

1 cebula

ok.  litr bulionu

sól i pieprz do smaku

1-2 łyżki oleju do podsmażenia

 

Wykonanie:

Kapustę myjemy, zdejmujemy kilka wierzchnich liści (przydadzą się później) i wykrawamy głąb, ewentualnie obkrawamy go dookoła, przecinając liście wokół niego. Główkę wkładamy do dużego garnka z wodą i gotujemy. Mniej więcej po 15-20 minutach zaczną odchodzić od niej pierwsze ugotowane liście. Wyjmujemy je z wody i znów czekamy, aż kolejne się ugotują i będą same odchodzić od główki. Najwygodniej będzie wyjąć główkę kapusty, zdjąć odchodzące liście i znów włożyć do dalszego gotowania. W ten sposób przygotowujemy liście do zawijania gołąbków.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oleju, do zrumienienia. Pieczarki dokładnie szorujemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy do cebuli i dusimy tak około 15-20 minut, doprawiając solą i pieprzem.

Ryż gotujemy w osolonej wodzie, nieco przestudzony przesypujemy do miski. Dodajemy pieczarki i dokładnie mieszamy. w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku.

Na środek liścia ugotowanej kapusty nakładamy kopiatą łyżkę farszu. Zawijamy, składając najpierw boki do środka, a następnie rolując od przodu aż do końca. Staramy się, by gołąbki były jak najmocniej ściśnięte i zwarte.

Brytfannę lub naczynie żaroodporne wykładamy 2-3 liśćmi kapusty. Na liściach układamy gotowe gołąbki. Kiedy wszystkie już są ułożone, zalewamy je bulionem i wierzch znów przykrywamy liśćmi kapusty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C stopni przez godzinę.

Podajemy na ciepło. Najlepiej smakują z sosem pomidorowym.

golabki3

facebook

Dodaj komentarz