Obiad dla dzieci Zupy

Włoska zupa krem z porów, dyni, ziemniaków i brokuła

Kuchnia włoska znana jest głównie z makaronów, ale nie sposób nie docenić także przepysznych zup rodem z Półwyspu Apenińskiego. Dzisiaj zapraszam na zupę typowo romańską, niezwykle esencjonalną i bogatą w smaku.

 

IMG_3663

 

To kolejne danie przyrządzane w ramach warsztatów Cooking Classes in Rome (szczegóły tutaj).  Jest to bardzo prosta i sycąca zupa krem, zachwyci Was głębią i bogactwem smaku.

Koniecznie spróbujcie!

 

ZUPA KREM Z PORÓW, DYNI, ZIEMNIAKÓW I BROKUŁA

(przepis na 5-6 porcji):

 

Składniki:

2 pory

1 kg ziemniaków

500 gr dyni na zupę

1 brokuł (ok. 250 gr)

2 łyżeczki masła

4 szklanki wody

garść świeżych ziół: rozmarynu, liści laurowych, ziaren jałowca i szałwii

 

Wykonanie:

Pory dokładnie czyścimy i kroimy na plastry. W rondlu rozpuszczamy masło i przez parę minut podsmażamy na nim pory. Następnie zmniejszamy ogień, dolewamy wodę i dusimy.

Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do porów. Zioła przekładamy do specjalnego woreczka do gotowania ziół lub zawijamy w gazę i dodajemy do zupy (nie wsypujemy luzem, ponieważ po zmiksowaniu niektórych przypraw zupa byłaby gorzka).

Gotujemy do miękkości ziemniaków, czyli przez ok. 25 minut.

Dynię kroimy w kostkę i dodajemy do gotujących się warzyw w ostatnim kwadransie gotowania.

Na końcu (10 minut przed koncem gotowania) dodajemy podzielonego na różyczki brokuła.

W oryginale powinien to być brokuł rzymski, ale jeśli nie mamy takiego, można użyć zwykłego.

Po zakończeniu gotowania wyjmujemy zioła i całość dokładnie miksujemy blenderem. Moża dosolić do smaku. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym, można też dodać łyżkę kwaśnej śmietany.

 

Poniżej zdjęcie rzymskiego brokuła w trakcie krojenia, zrobione podczas kursu w Rzymie.  Jakość jest słaba, ale wrzucam poglądowo 🙂 To warzywo można rozpoznać po charakterystycznych, szpiczastych różyczkach:

IMG_2642

 

 

Nie wiem jak Wy, ale ja lecę na ciepłą zupkę 🙂 Do zobaczenia!

IMG_3665