Zapiekanka truskawkowa z adwokatem

IMG_0658

Adwokat, truskawki i kwiatki na dzień tatki 🙂

 

IMG_0652

Słodka zapiekanka z likierem i truskawkami może być ciekawą odmianą dla tradycyjnych homogenizowanych serników i truskawek zatopionych w galaretkach. Robi się w mig, zjada jeszcze szybciej. Można upiec wcześniej, a przed podaniem podgrzać w mikrofalówce.

Idealnie nadaje się na słodką przekąskę pod chmurką 🙂

 

ZAPIEKANKA Z TRUSKAWKAMI I ADWOKATEM

(przepis na 4 porcje)

Składniki:

500 gr truskawek

2 łyżki mąki

2 łyżki + 4 łyżeczki cukru

2 jajka

szczypta soli

kilka kropel ekstraktu waniliowego

3 łyżki śmietanki kremówki

4 łyżki likieru advoccat

cukier puder do posypania

 

Wykonanie:

Truskawki myjemy, dzielimy na połówki i nakładamy do czterech ramekinów (ja zamiast ramekinów użyłam dwóch “podwójnych” naczyń do zapiekania, dwie porcje w jednej foremce).

Każdą porcję polewamy łyżką adwokata i posypujemy łyżeczką cukru.

Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę, na końcu ubijania dodajemy 2 łyżki cukru, następnie żółtka i mąkę. Na końcu wlewamy śmietankę. Mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowym ciastem “przykrywamy” truskawki w foremkach. Zapiekamy w 180 C stopniach przez około 25-30 minut.

Podajemy na ciepło, posypane cukrem pudrem.

IMG_0658

IMG_0650

Moje inspiracje:

Na podstawie przepisu “owocowy przysmak” z gazety “Tina Smacznego!” 5/2007.

3 Comment

  1. Zauroczyło mnie zdjęcie w miniaturce, piękne. Urocze kwiaty i wspaniała zapiekanka.

    Pozdrawiam serdecznie!

    1. Wisznia says: Odpowiedz

      Dziękuję bardzo 🙂

  2. Mmm, coś cudownego 🙂 Uwielbiam takie deserki 🙂

Dodaj komentarz