Daktylowy krem czekoladowy do kanapek

IMG_2099

Za nami pierwszy odcinek programu tvp abc  “Niejadki i inne przypadki”, w którym rozmawialiśmy o wpływie białego cukru na dziecięcy organizm. Kto z Was oglądał? 🙂

Cukier w dziecięcym jadłospisie to trudny temat. Nam rodzicom nie jest prosto przyjąć do wiadomości, że nie dawanie dziecku słodyczy nie jest dla niego żadną karą, a wręcz przeciwnie: szansą na zdrowe życie. Dlaczego? Całe życie byliśmy uczeni, że słodycz to nagroda, to coś przyjemnego. Nikt nam nie ograniczał dostępu do cukru, a wręcz przeciwnie: słodziło się herbatę dzieciom dwoma łyżeczkami cukru, częstowało czekoladą i innymi frykasami, których kiedyś nie było. Każdy z nas ma pewnie w pamięci jakieś miłe wspomnienie z dzieciństwa, związane ze słodyczami. No i jak tutaj zabrać te przyjemności własnym dzieciom?

Zmiana myślenia rodziców jest podstawą do wszelkich działań. Jeśli sami mamy wątpliwości w temacie słodkości, nie ćwiczmy na dzieciach ograniczania słodyczy, bo one szybko wyczują fałsz. Jeśli sami nie potrafimy się powstrzymać od podjadania czekoladek, batonów, lodów itd to nie liczmy na to, że dziecko będzie spokojnie na to patrzyło, a sobie odmówi tych przyjemności.

Jeśli postanowimy, że czas na zmiany, róbmy to małymi krokami. Warto zacząć od zastępowania niezdrowych słodyczy tymi zrobionymi w domu, bez konserwantów i bez nadmiaru białego cukru. W zastępstwie białego cukru możemy używać jego zdrowych zamienników: syropu z agawy, ksylitolu, miodu, stewii – jest z czego wybierać.

Oto propozycja na krem czekoladowy do pieczywa. Składa się on głównie z daktyli, którymi można się bezpiecznie objadać.

W programie przygotowałam klasyczny krem czekoladowy z daktyli, jednak można też wzbogacać go o nowe dodatki smakowe, takie jak orzechy czy migdały. W poniższym przepisie użyłam orzechów laskowych, ale jeśli jesteście uczuleni, spokojnie można takie dodatki pominąć.

daktylowy krem czekoladowy
daktylowy krem czekoladowy

DAKTYLOWY KREM CZEKOLADOWY

Składniki:

100 g daktyli

1/4 szklanki mleka, zwykłego lub roślinnego

3-4 łyżki kakao

2-3 łyżki syropu z agawy lub miodu

30-40 g orzechów laskowych (można pominąć)

Wykonanie:

Daktyle namaczamy w gorącej wodzie i czekamy, aż zmiękną. Czasem zajmuje to kilka godzin, a czasem wystarczy kwadrans. Wszystko zależy od tego, jakie macie daktyle 🙂

Orzechy również zalewamy wrzątkiem na około kwadrans.

Po namoczeniu daktyle i przechy odcedzamy i przekładamy do miski. Wlewamy mleko, dodajemy kakao i syrop z agawy. Całość blendujemy na gładką masę. Przekładamy do słoiczka, przechowujemy w lodówce.

orzechy i daktyle

daktylowy krem czekoladowy do kanapek
daktylowy krem czekoladowy do kanapek

Dodaj komentarz