Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

zupa pomidorowa 2

Chyba wszystkie polskie dzieci lubią zupę pomidorową. Mimo, że jest bardzo prosta w przygotowaniu to każda mama robi ją trochę po swojemu, dzięki czemu ma ona swój niepowtarzalny, „domowy” smak a dzieciaki komplementują, że mama jest najlepszą kucharką 😉

Drogie mamy, mam do Was pytanie: czy próbowałyście kiedyś ugotować dzieciom zupę pomidorową ze świeżych pomidorów, a nie z koncentratu? W końcówce lata mamy wysyp pomidorów malinowych, które kosztują niewiele i są bardzo aromatyczne, dlatego warto spróbować choć raz zrobić taką właśnie zupę. Moje dzieci pieją z zachwytu, kiedy im podaję tą wersję pomidorówki, choć wcale nie wiedzą, dlaczego tak bardzo im smakuje. Pewnie gdybym im radośnie obwieściła, że robię ją inaczej niż zwykle, to nawet by nie spróbowali.. a tak, to wszyscy są zadowoleni 😉

Jeśli przyjmiecie wyzwanie i postanowicie zmierzyć się z przepisem, wybierzcie naprawdę soczyste i dojrzałe pomidory, bo to one gwarantują bogaty smak zupy. Możecie też poeksperymentować z dodatkami: zamiast klasycznego makaronu czy ryżu podajcie zupę np. z domowymi grzankami, które świetnie się tu komponują.

 

zupa pomidorowa

 

ZUPA POMIDOROWA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

Składniki:

2 kg pomidorów

2 cebule

2 ząbki czosnku

3-4 łyżki oliwy

1 łyżeczka suszonej bazylii

1 łyżeczka słodkiej papryki

sól do smaku

 

Wykonanie:

W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Pomidory myjemy, kroimy w ćwiartki i wrzucamy do cebuli. Podsmażamy około 10 minut, ciągle mieszając. Wlewamy litr wody, dodajemy sól, przykrywamy i dusimy przez kolejne 10 minut. Po tym czasie wszystko miksujemy blenderem na gładko.

Jeśli chcemy uzyskać zupę o konsystencji przypominającej bardziej klasyczną zupę pomidorową, wówczas przepuszczamy ją przez sito. Gdy tego nie zrobimy, będziemy mieć zupę – krem.

Na samym końcu dodajemy bazylię i paprykę, mieszamy i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. Można podać z łyżką śmietany i listkiem świeżej bazylii na środku.

pomidorowa

facebook

Praktyczny gadżet:

We Włoszech przygotowuje się często sosy pomidorowe ze świeżych pomidorów. Włosi przecierają sos przez specjalne sitko, które nazywa się „passaverdura” i jest na wyposażeniu w każdej włoskiej , domowej kuchni. W  Polsce takie sitko również można kupić, trzeba szukać pod nazwą: przecierak do warzyw. Polecam Wam jeden z tańszych przecieraków dobrej jakości, marki Tescoma.

Przecierak do warzyw i owoców Tescoma można kupić TUTAJ:

przecierak do warzyw i owoców tescoma

Przepis dodaję do akcji:


Pora na pomidora!


Warzywa psiankowate 2016

12 Comment

  1. Wygląda smakowicie 🙂

  2. Marzę o świeżych pomidorach;)

  3. Jak dla mnie idealna! <3

  4. Uwielbiam zupę pomidorową. Moja się jednak chowa, przy tej robionej przez mojego męża <3

  5. Koniecznie muszę zrobić, głównie dlatego, że mam nadmiar pomidorów 🙂
    Zapraszam na swojego bloga kulinarnego.
    https://jaglusia.wordpress.com/

  6. W sezonie pomidorówka obowiązkowo ze świeżych pomidorów. 🙂
    Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej 🙂

    1. Dziękuję i pozdrawiam! 🙂

  7. W sezonie pomidorowym robię przynajmniej raz 😉 Pozdrawiam

    1. Super! Ten smak jest tego wart! pozdrawiam 🙂

  8. […] Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów – Wiszniówka […]

  9. […] Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów – Wiszniówka […]

  10. stylka says: Odpowiedz

    Latem na pewno smaczna a poza sezonem pomidory w ogóle dla mnie nie mają smaku, dlatego ja gotuję z dodatkiem pasaty i pomidorów w puszce z primo gusto, bardzo dobre mają przetwory. Pomidorowa jest u nas raz w tygodniu.

Dodaj komentarz