pudding chia - śniadanie bez glutenu
Desery Przepisy Zdrowe słodycze

Bananowy deser chia

Deser chia w tej wersji wyjątkowo dobrze smakuje dzieciom. Jeśli szukasz zdrowego deseru dla dziecka lub lżejszej alternatywy dla tradycyjnych lodów lub ciast – ten deser jest dla Ciebie!

Jeśli Twoje dziecko poprosi Cię o lody na śniadanie, to co mu odpowiesz? Być może automatycznie pomyślisz, że to nie jest dobry pomysł. Śniadanie przecież powinno być zdrowe i pożywne.

Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by deser lodowy taki właśnie był! Tylko nasza wyobraźnia nas ogranicza. Jeśli słyszysz “lody”, pewnie widzisz od razu przed oczami kolorowe gałki z cukierni lub ze sklepu, może nawet z polewą i posypką.. Ta wersja jednak nie wyczerpuje katalogu lodów 😉

Ja czasem podaję dzieciom jako “lody” zimne desery, z dodatkiem mrożonych owoców. Jest to równie zimne doznanie, co tradycyjne lody, ale za to o wiele ciekawsze i pożywniejsze.

Dziś proponuję Wam taki właśnie deser: zimny, z dodatkiem mrożonych owoców – choć możesz też użyć świeżych, nie ma problemu. Deser chia w takim wydaniu może być właśnie radosną formą śniadania, bo najważniejsze to dobrze rozpocząć dzień. Z uśmiechem!

Co ważne: deser wymaga schłodzenia w lodówce, dlatego warto przygotować go z odpowiednim wyprzedzeniem, czyli np. wieczorem dnia poprzedniego.

Deser ten nie zawiera glutenu ani laktozy, więc jest odpowiedni dla alergików i osób z nietolerancją tych składników.

Jeśli interesują Cię tego rodzaju przepisy na zdrowe desery, śniadania i obiady bez glutenu i bez laktozy, to wiedz, że już niedługo będzie miał premierę mój e-book z przepisami na takie dania. Zapisz się na listę oczekujących na e-booka, by nie przegapić premiery:

[FM_form id=”11″]

Bananowy deser chia

(przepis na 3-4 porcje, czas chłodzenia: minimum 1 godzina)

Składniki:

Warstwa jasna:

  • 400 ml mleka roślinnego (możesz też użyć zwykłego)
  • 4 łyżki nasion chia
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka miodu
  • ziarna z 1 laski wanilii lub kilka kropel esencji waniliowej

Warstwa ciemna:

  • 100 ml mleka roślinnego (lub zwykłego)
  • 1 łyżka nasion chia
  • 100 g śliwek suszonych
  • 2 banany 
  • 2 łyżki kakao (gorzkiego, do wypieków)
  • 1 łyżka miodu

Góra:

  • 300 g wybranych owoców, świeżych lub mrożonych
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka miodu

Wykonanie:

Zaczynamy od warstwy ciemnej. Do kielicha blendera wrzucamy: pokrojonego banana, śliwki, kakao, miód i mleko. Wszystko miksujemy do uzyskania konsystencji kremu. Do gotowego kremu wrzucamy nasionka chia i dokładnie mieszamy. Przekładamy po 2-3 łyżki kremu do pucharków i wyrównujemy wierzch łyżką. Odkładamy do lodówki na pół godziny.

Przechodzimy do warstwy jasnej. Do blendera wrzucamy: pokrojone banany, miód, mleko i wanilię. Miksujemy kilka chwil. Do gotowego płynu dodajemy nasiona chia i mieszamy. Tak przygotowany płyn wkładamy do lodówki na pół godziny.

W tym czasie przygotowujemy posypkę z płatków: na suchej patelni prażymy płatki owsiane, intensywnie mieszając. Po 3-4 minutach dodajemy miód i nadal mieszamy. Prażymy przez 2 minuty, p oczym zdejmujemy i przesypujemy do miseczki.

Po upływie pół godziny wyjmujemy pucharki oraz naczynie z białym płynem. Ostrożnie przelewamy białą część do ciemnej, tak aby warstwy się nie wymieszały. Dodajemy kilka owoców (pewnie zatopią się w warstwie białej). Deserki wkładamy na kolejne pół godziny.

Po tym czasie wrzucamy na wierzch owoce (powinny już utrzymać się na powierzchni) i posypujemy posypką z płatków. Gotowe! 🙂

[FM_form id=”3″]

[instagram-feed]