Przepisy Warzywa zamiast mięsa Zdrowy fast food

BoBurgery, czyli burgery z bobu i młodych ziemniaków

Burgery wegetariańskie to smaczna i zdrowa alternatywa dla klasycznych burgerów, których jednak nie deprecjonuję i nie unikam, jeśli tylko są zrobione w domu. Dziś będzie jednak wersja zielona, bo..burery zielone są smakiem nasycone 🙂

To danie dedykuję wszystkim tym, którzy dzisiaj widzą się w roli podmiotu lirycznego w tym wierszu:

Zielono mam w głowie i fiołki w niej kwitną,
Na klombach mych myśli sadzone za młodu
Pod słońcem, co dało mi duszę błękitną
I które mi świeci bez trosk i zachodu.

(Kazimierz Wierzyński “Zielono mam w głowie”)

Kochani zachęcam, gotujcie bób i testujcie, czy będzie Wam smakować zzieleniały z wiosennej radości burger na liściach sałaty i plastrach młodej kalarepy 🙂

 

Burgery z bobu i młodych ziemniaków
Burgery z bobu i młodych ziemniaków

 

BOBURGERY, czyli BURGERY Z BOBU I MŁODYCH ZIEMNIAKÓW

(Przepis na około 12 sztuk)

Składniki:

250 g  ugotowanych i obranych ze skórki fasolek bobu
250 g ugotowanych młodych ziemniaków
20 g (mały pęczek) zielonej pietruszki
20 g (mały pęczek) szczypiorku
1 ząbek czosnku
1 bułka kajzerka
szklanka mleka
½ łyżeczki mielonego kminku
sól i pieprz do smaku

panierka:
1 jajko
garść mąki
płatki kukurydziane

Wykonanie:
Ziemniaki i bób rozgniatamy jak na puree. Bułkę namaczamy w szklance mleka. Pietruszkę i szczypiorek drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko dodajemy do masy ziemniaczanej. Doprawiamy kminkiem, solą i pieprzem. Z powstałej masy formujemy kotleciki. Obtaczamy je w mące, roztrzepanym jajku, a na końcu w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Opanierowane burgery układamy na blasze i pieczemy w piekarniku w temp. 190 C stopni przez 20 minut. Najlepiej smakują z zieloną sałatą z kawałkami młodej kalarepy, polaną sosem jogurtowym.

Burgery z bobu na blasze.
Burgery z bobu na blasze.

 

Wegetariańskie burgery.
Wegetariańskie burgery.

 

 

 

Pyszne i chrupiące!
Pyszne i chrupiące!

facebook

[instagram-feed]