Kotleciki wegetariańskie Warzywa zamiast mięsa

Chrupiące kulki kalafiorowo-słonecznikowe

Chcesz jeść mniej mięsa, ale lubisz porządnie pogryźć? Mam coś dla Ciebie! Oto lekkie przekąski – kulki z kalafiora, w słonecznikowej skórce. Chrup, chrup!

Fikuśne obiady to raczej nie jest temat, nad którym człowiek chce się głowić w trakcie upalnych, letnich dni. Jak gotować, by było szybko, ale też smacznie i zdrowo? Jeśli brakuje Wam pomysłów, ja przybywam z pomocą!

Właśnie przygotowuję dla Was mini e-booka “szybkie, letnie obiady” – już niedługo będzie można go pobrać bezpłatnie z mojej strony! Jeśli nie chcesz przegapić premiery, zapisz się już dziś do mojego newslettera.

Tymczasem zapraszam na jeden z przepisów, który oddaje klimat dań, jakie lubię przygotowywać w lecie: musi być przede wszystkim smacznie! ..ale też lekko i z warzywami w roli głównej. W lecie mamy obfitość sezonowych owoców i warzyw, dlatego trzeba korzystać, póki czas!

Kup już dzisiaj kalafiora i natkę pietruszki (lub koperek, jeśli wolisz), dorzuć łuskanych ziaren słonecznika, stwórz chrupiące kuleczki i ciesz się sycącą przekąską, która może być zarówno obiadem, jak i kolacją. Mieści się w dłoni ( i mniejszej rączce), można ją zabrać ze sobą na wycieczkę, piknik czy plażę. Pożywne i wygodne danie, w dodatku proste niesłychanie! 😉

Chrupiące kulki kalafiorowo-słonecznikowe

CHRUPIĄCE KULKI KALAFIOROWO-SŁONECZNIKOWE

Składniki:
1 mały kalafior
2 łyżki płatków owsianych, drobno posiekanych
1 łyżka mąki ryżowej lub kukurydzianej
1 łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki
2 łyżki łyskanych ziaren słonecznika + 200 g do obtoczenia
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Kalafiora dzielimy na różyczki, które następnie gotujemy w osolonej wodzie na miękko. Ugotowane różyczki mielimy lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy zieleninę, płatki, mąkę oraz 2 łyżki ziaren słonecznika. Masa powinna się zagęścić. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Z powstałej masy przy pomocy łyżki formujemy niewielkie kulki, które obtaczamy w ziarnach słonecznika.
Układamy je na blasze wyłożonej papierem i pieczemy w temp. 200C stopni przez ok. 20 minut, aż kulki się zrumienią.

[FM_form id=”3″]