ciasto czekoladowe z wiśniami
Ciasta i Ciastka Przepisy

Ciasto czekoladowe z wiśniami

Ciasto czekoladowe z wiśniami to jedno z ciast, które warto zrobić chociaż raz w roku! Możesz użyć to jego przygotowania zarówno świeżych, jak i mrożonych wiśni, a ich dodatek sprawia, że ciasto jest wilgotne i soczyste. Ciasto czekoladowe w tym wydaniu jest proste w przygotowaniu i zarazem wykwintne, a robi się je bardzo szybko.

Warto upiec choć raz takie ciasto czekoladowe z wiśniami, by  poczuć ten intensywny i esencjonalny smak czekolady, przełamanej kwaśnymi wiśniami. Po drugie dlatego, że ciasto jest bardzo wilgotne i długo pozostaje świeże. Polewa z gorzkiej czekolady to swoista “wisienka na torcie” –  świetnie wieńczy dzieło. Jednak jeśli nie lubisz polewy lub nie masz czasu na jej przygotowanie, możesz z powodzeniem zrobić bez polewy, wtedy będzie wyglądało dokładnie tak, jak na moich zdjęciach. Zapewniam Cię, że jest pyszne 🙂 Jeśli szukasz pomysłu na ciasto z wiśniami, konicznie wypróbuj ten przepis.

Ciasto z tego przepisu robiłam już wiele razy i ostatnio wprowadziłam kilka modyfikacji, by m.in. zmniejszyć ilość cukru i odjąć mu nieco kalorii. Jest to ciasto ucierane, więc naprawdę łatwo się robi. Nie może się nie udać!

To szybkie ciasto czekoladowe z pewnością świetnie się sprawdzi na wszelkiego rodzaju imprezach: na święta, imprezę urodzinową, sylwestra itp. Również jako dodatek do niedzielnej kawy 🙂 

ciasto czekoladowe z wiśniami

CIASTO CZEKOLADOWE Z WIŚNIAMI

(przepis na formę o wymiarach 20 x 30 cm)

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g kakao gorzkiego do wypieków (70%)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g cukru 
  • 2 jajka
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 100 g masła
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 400 g wiśni, świeżych lub mrożonych
  • szczypta soli

Na polewę:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml śmietanki kremówki

Wykonanie:

Mieszamy w misce składniki suche: mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i cukier. W drugiej misce ucieramy jajka z jogurtem i wanilią.

Do rondelka wlewamy szklankę wody, dodajemy masło i sól, podgrzewamy do zagotowania. Następnie zdejmujemy z palnika i powoli wlewamy do suchych składników, ciągle mieszając. Dodajemy też jajka z maślanką i dalej ucieramy jeszcze parę minut, aż masa będzie gładka.

Formę do pieczenia wyściełamy papierem, piekarnik nagrzewamy do 190 C stopni.

Na dno formy wysypujemy świeże lub rozmrożone wiśnie, zalewamy je ciastem. Pieczemy 45 minut.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto wyjmujemy i odwracamy, zdejmujemy papier. Naszym oczom ukażą się piękne wiśnie, zatopione w czekoladowym cieście 🙂

Przygotowujemy polewę: kremówkę rozgrzewamy razem z czekoladą połamaną na kawałeczki (ja podgrzewam w mikrofalówce), następnie całość energicznie mieszamy rózgą, aż powstanie piękna, lśniąca masa. Polewamy nią wierzch ciasta. 

Zamiast polewy możemy też po prostu posypać wierzch cukrem pudrem, lub zostawić bez żadnych dodatków.

Jeśli lubisz połączenie wiśni i czekolady, gorąco polecam Ci również przepis na Sernikobrownie „Wiśniowy raj” – to pyszne ciasto czekoladowe z wiśniami i twarogiem.

 

Szukasz prostych i zdrowych przepisów?

Dobrze trafiłaś! Zapisz się do mojego newslettera, a będę Ci przesyłać najciekawsze przepisy na szybkie i pożywne dania.

18 Comments

  1. Tak, pół godziny wystarcza, ponieważ nie jest ono grube. Być może użyłaś mniejszej formy? W razie czego zawsze możesz potrzymać w piekarniku kwadrans dłużej, nic się nie stanie.

  2. Ciasto pychota 🙂 piekłam już kilka razy. Jednak zawsze bardziej wyrasta na środku i pęka. Zastanawiam się czy u pani też tak jest?

    1. Z wierzchu może pękać, ale po upieczeniu można zawsze ciasto obrócić tak, żeby to co od spodu było na górze i już będzie gładkie 😉 Ja tak robię! A jeśli chodzi o nierówne pieczenie, to może być kwestia piekarnika. Można spróbować upiec w innej foremce niż zwykle, to też czasem pomaga.Pozdrawiam serdecznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Obserwuj mnie na Instagramie