ciasto marchewkowe fit
Bez glutenu Bez laktozy Ciasta i Ciastka

Ciasto marchewkowe fit, z mąki gryczanej

Moje ciasto marchewkowe fit nie zawiera mąki pszennej ani białego cukru, za to smakuje świętami 🙂 Dodatek przyprawy do piernika, orzechów i mąki gryczanej nadaje mu głębokiego, korzennego smaku. Jest smakowitym, małym co-nieco nie tylko dla osób na diecie bezglutenowej i bezlaktozowej.

Ciasto marchewkowe to jedno z bardziej lubianych ciast zarówno przez dzieci, jak i dorosłych – zgodzicie się ze mną? Ja uwielbiam to ciasto. Robię je zwykle wtedy, kiedy widzę, że nadprogramowe marchewki albo banany proszą się o użycie. Piekę je regularnie i na różne sposoby. Na moim blogu znajdziesz m.in. przepisy na: chlebek marchewkowy, muffinki marchewkowe, a nawet tort marchewkowy.

Dziś chcę Wam zaprezentować przepis na ciasto marchewkowe z dodatkiem mąki gryczanej. Dzięki użyciu tej mąki wyszło mi ciasto marchewkowe bezglutenowe, które nabrało nowej głębi smaku. Mam wrażenie, że mąka gryczana nie jest często wykorzystywana do ciast ze względu na swój charakterystyczny posmak. Mnie on jednak zupełnie nie przeszkadza, a nawet często specjalnie właśnie ją wybieram, bo lubię jej smak. Jeśli więc szukacie przepisu, który pozwoli Wam odkryć bogactwo smaku mąki gryczanej, to ten będzie jak znalazł 🙂

Poniżej przedstawiam przepis na ciasto marchewkowe z orzechami, ale jeśli wolisz inne bakalie, to możesz zastąpić orzechy np. żurawiną albo rodzynkami. Ten przepis jest elastyczny pod względem dodatków 🙂

CIASTO MARCHEWKOWE FIT

Składniki:

  • 150 g marchewki
  • 200 g mąki gryczanej
  • 2 banany
  • 50 g orzechów włoskich
  • 2 jajka
  • 100 ml miodu
  • 100 ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki przyprawy korzennej do piernika

Wykonanie:

Marchewkę obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Banany obieramy i rozgniatamy widelcem na papkę.

Marchewkę i banany przekładamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy olej, miód i posiekane orzechy.

W osobnej misce mieszamy mąkę i proszek do pieczenia oraz przyprawę korzenną. Wsypujemy składniki suche do mokrych, mieszamy do połączenia składników.

Piekarnik nagrzewamy do 175 C stopni. Ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy przez godzinę, do suchego patyczka. Kroimy po całkowitym wystudzeniu.

[FM_form id=”9″]

[instagram-feed]