Bez glutenu Bez laktozy Pasty do chleba Przepisy Zdrowe słodycze

Cieciorella – krem czekoladowy, który rzuca na kolana!

Ten krem położył mnie na łopatki, zwalił z nóg i rzucił na kolana – nie wiem, co jeszcze dodać, żeby podkreślić z całą mocą, jak bardzo jest niesamowity! W smaku – krem czekoladowy, który uwielbiają dzieci, a w składzie – cieciorka!

Kuchnia roślinna nieustannie mnie zadziwia. Różnorodność kombinacji smakowych, które można stworzyć na bazie roślin jest niewyobrażalnie duża. Ciągle odkrywam coś nowego, co nie tylko skutecznie zastępuje znane mi wcześniej smaki tradycyjne, ale wprowadza zupełnie nową jakość do naszego jedzenia.

Dziś przybywam do Was z kolejnym odkryciem, którego niedawno dokonałam. Być może wielu z Was już o tym słyszało, ja – nie. Dopiero niedawno odkryłam, że z ciecierzycy można ukręcić niesamowity, wyjątkowo smaczny krem czekoladowy. Idealnie sprawdzi się jako nadzienie do naleśników czy pasta do kanapek. Co warte podkreślenia: smakuje dzieciom! Gorąco zalecam przetestować osobiście 🙂

CIECIORELLA – KREM CZEKOLADOWY BEZ GLUTENU I BEZ LAKTOZY

Składniki:

  • 300 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 3 łyżki miodu
  • 10 daktyli
  • 10 śliwek suszonych
  • odrobina esencji waniliowej
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego (ja używam sojowego waniliowego)

Wykonanie:

Ciecierzycę dokładnie płuczemy, odcedzamy na sicie. Przesypujemy do kielicha blendera, dodajemy pozostałe składniki: kakao, miód, daktyle i śliwki oraz esencję waniliową. Wlewamy też mleko roślinne i miksujemy na gładki krem.

Po zmiksowaniu sprawdzamy smak i w razie potrzeby doprawiamy wg uznania: jeśli jest za mało słodki, można sobie odrobinę dosłodzić miodem lub owocami suszonymi. Jeśli za mało czekoladowy, można dodać ciut więcej kakao. Najważniejsze, by smak odpowiadał dokładnie temu, czego oczekujesz po kremie czekoladowym 🙂

Smacznego!

[FM_form id=”9″]

[instagram-feed]