cykoria duszona
Warzywa zamiast mięsa

Cykoria duszona z karmelizowanymi orzechami

Cykoria duszona to u nas mało popularna przekąska. Cykorię zwykle jadamy na surowo, w sałatkach. Jednak w tej wersji, podanej z karmelizowanymi orzechami totalnie zaskakuje smakiem. Zapraszam po prosty przepis na niezwykłą cykorię 🙂

Cykoria to typowo zimowe warzywo, którego sezon trwa od listopada do kwietnia. Nie jest ona jednak częstym gościem na naszych polskich stołach, być może przyczyną jest fakt, że ma ona charakterystyczny, lekko gorzki posmak. Ten smak obecny jest generalnie w sałatach, ale w cykorii jest najwyraźniej wyczuwalny. Niektórym to przeszkadza, ale ja Wam powiem, że zdecydowanie warto mieć w swojej kuchni wszystkie smaki. Także ten gorzki. To ważne, by móc rozróżnić, co jest słodkie, co słone, co gorzkie a co ostre. W dzisiejszych czasach wiele potraw doprawiamy “na jedno kopyto”, nadając im albo wyraźnie słonego, albo słodkiego smaku.

Gorzki smak w naszej diecie

Wyeliminowaliśmy praktycznie wszystko, co gorzkie. Tymczasem gorzkie warzywa w naszej diecie mają też swoje zastosowanie. Na przykład gorzki posmak cykorii bierze się z obecności substancji bioaktywnych, które pozytywnie wpływają na procesy trawienne w naszym organiźmie.

Jednak chcę tutaj również zaznaczyć pewną ciekawostkę, którą odkryli amerykańscy naukowcy. Mianowicie są osoby, które ze względów genetycznych nie są w stanie tolerować gorzkiego smaku w jedzeniu. Osoby te najcześciej nie jedzą ani brukselek, ani kapusty, ani tym bardziej cykorii. Postrzegają oni te warzywa jako tak gorzkie, że aż niemożliwe do zjedzenia. Nawet dodatki smakowe, takie jak cukier czy sól nic tutaj nie pomagają.

Jeśli jednak nie należysz do tej grupy i jesteś w stanie bez problemu zjeść kapustę czy brukselkę, to zachęcam Cię również do eksperymentów z cykorią 🙂

cykoria karmelizowana

Jak sprawić, by cykoria nie była gorzka

Tak jak wspomniałam wyżej, goryczka to istotny element cykorii, nie polecam więc podejmowania prób jej całkowitego wyeliminowania. Można natomiast tę gorycz nieco zminimalizować i skontrastować z innymi, wyrazistymi smakami. To właśnie połączenia różnych smaków są według mnie najciekawsze i sprawiają, że potrawa nas intryguje.

W poniższym przepisie chcę Wam przedstawić właśnie taki sposób na cykorię: połączenie goryczki cykorii z kwaśnym smakiem octu balsamicznego i słodkim miodem gwarantuje niespotykany smak. Tak przyrządzona cykoria jednym posmakuje, innym – może nie od razu, ale na pewno nie pozostawi nikogo obojętnym 🙂

Cykoria z patelni – szybka przekąska

Duszoną cykorię przyrządzam w całości na patelni, a zajmuje mi to około kwadransa. W pierwszej kolejności podsmażam połówki cykorii na maśle, a następnie dolewam mieszankę z miodu i octu balsamicznego. Duszę parę minut, przewracając połówki cykorii raz po raz, by równomiernie się udusiły. Cykoria jest gotowa, gdy główki są miękkie, ale nie rozgotowane, a płyn całkowicie wyparuje.

Tak przyrządzoną cykorię podaję z posypanymi po wierzchu karmelizowanymi orzechami włoskimi. Będzie tu również pasowała feta lub inny ser o wyrazistym smaku. Cykorię duszoną można podać jako dodatek do obiadu albo samodzielną przekąskę np. na kolację, z dodatkiem pieczywa.

cykoria duszona

CYKORIA DUSZONA Z KARMELIZOWANYMI ORZECHAMI

(przepis na 4-5 porcji)

Składniki:

  • 6 główek białej cykorii
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 100 ml wody
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka cukru

Wykonanie:

Miód, ocet balsamiczny i wodę mieszamy dokładnie w miseczce, aż uzyskamy jednolity płyn.

Główki cykorii przekrawamy na pół. Na standardowej patelni zmieści się mniej więcej 6 połówek, dlatego przepis wykonujemy w następujący sposób:

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Obsmażamy 6 połówek cykorii z dwóch stron, tak aby lekko się zrumieniły (zajmie to mniej więcej 2-3 minuty). Po tym czasie wlewamy połowę płynu i dusimy przez ok. 10 minut, bez przykrycia, odwracając je regularnie. Gdy główki cykorii będą już miękkie, wyjmujemy je na półmisek.

Na patelni ponownie rozgrzewamy łyżkę masła i obsmażamy kolejne 6 połówek cykorii, po czym wlewamy płyn i tak jak poprzednio – dusimy cykorię do miękkości.

Na suchą patelnię wrzucamy orzechy i cukier. Mieszamy drewnianą łyżką na niewielkiej mocy palnika, aż cukier się skarmelizuje i pokryje orzechy.

Duszoną cykorię posypujemy karmelizowanymi orzechami. Podajemy na ciepło. Można podać również w towarzystwie sera feta oraz pieczywa.

[FM_form id=”3″]