Desery Przepisy Zdrowe słodycze

Domowe lody truskawkowe

Kto jeszcze nie próbował zrobić w domu lodów, ten niech szybko to nadrobi! Są tak proste w wykonaniu, że nawet dziecko jest w stanie podjąć się tego zadania. Za to ten smak.. wspomnienia z dzieciństwa od razu wracają..  Komu, komu lody? 🙂

 

 

Domowe lody truskawkowe.
Domowe lody truskawkowe.

 

Do wykonania lodów potrzebujemy – oprócz owoców – tylko dwóch składników: dużego kubka śmietany kremówki i puszki słodzonego mleka skondensowanego. Wystarczy składniki zamieszać, dodać owoce, zamrozić i..przysmak gotowy! Takie lody bez konserwantów i sztucznych barwników to obecnie rzadkość. Warto więc przerzucić się z kupowania lodów paczkowanych na te zdrowsze, robione w domu. Dzieci na pewno je pokochają 🙂

 

DOMOWE LODY TRUSKAWKOWE

Składniki:

1 duży kubek śmietany kremówki do ubijania  30% (400 ml)

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

0,5 kg truskawek

 

Wykonanie:

Truskawki obieramy z szypułek, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski i blendujemy na mus.

Śmietankę oraz mleko przelewamy do misy miksera i ubijamy przez ok. 5-6 minut, aż oba płyny dokładnie się połączą (śmietanka się nie ubije, chodzi tylko o połączenie obu składników). Do powstałej masy dodajemy mus truskawkowy i dokładnie mieszamy. Następnie przelewamy do pojemnika z przykryciem i mrozimy minimum 6 godzin, pamiętając o tym by co godzinę przemieszać lody (dzięki temy nie zrobią się w nich bryłki lodu).

Alternatywnie można też przygotować mieszankę wieczorem i wstawić na noc do zamrażalnika, a na kwadrans przed  podaniem wyjąć lody, by odtajały.

Smacznego! 🙂

Kubeczki na lody “Wiaderko i Łopatka” pochodzą ze sklepu RadosnaKuchnia.pl.

facebook

[FM_form id=”3″]