Dania mięsne Obiad dla dzieci Przepisy Zupy

Domowy rosół z indyka z lanymi kluseczkami

Każdy z nas gotuje rosół podobnie, ale jednak trochę po swojemu. Zapraszam Cię dzisiaj po mój przepis na rosół z indyka, który jest uwielbiany w naszym domu.

Rosół z indyka pojawia się w moim domu bardzo często  i zwykle jest podawany z makaronem. Czasem jednak robię też kluseczki, które moja babcia nazywała “lanym ciastem”. Dodawała je nie tylko do rosołu, ale i do zupy mlecznej, pomidorowej czy innych zup warzywnych. Kluski można przygotowywać na dwa sposoby: ugotować osobno w wodzie, albo bezpośrednio w rosole. Moja babcia gotowała je od razu w zupie, więc opiszę ten sposób. Możecie jednak ugotować je osobno, jeśli tak wolicie.

Zatem wracam wspomnieniami do dzieciństwa i robię na obiad w stylu comfort food. Z przyjemnością zapraszam na esencjonalny rosół z lanym ciastem.. albo z lanymi kluskami, jak kto woli.

DOMOWY ROSÓŁ Z INDYKA Z LANYMI KLUSECZKAMI

Składniki:

  • 2 podudzia z indyka
  • 1 skrzydło indycze
  • 4 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 seler
  • 1 jabłko
  • kawałeczek białej kapusty
  • nać pietruszki i selera
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól i pieprz

lane kluski:

  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki
  • odrobina soli

Wykonanie:

Do garnka wlewamy 3-4 litry wody. Mięso płuczemy i wstawiamy do wody.  Doprowadzamy do wrzenia, a następnie skręcamy moc palnika na bardzo małą i gotujemy bez przykrywania przez godzinę-półtorej.

Po upływie tego czasu dodajemy obraną włoszczyznę, jabłko i łodygi naci (później je wyjmiemy). Zostawiamy część natki pietruszki i drobno kroimy, by móc posypać nią rosół tuż przed podaniem. Wrzucamy też przyprawy i tak gotujemy dalej jeszcze przez minimum godzinę. Na końcu próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Gotowy rosół przecedzamy do drugiego garnka, tak aby był w nim tylko wywar.

Przygotowujemy lane kluski: wbijamy do kubka dwa jajka i wsypujemy mąkę oraz szczyptę soli. Rozrabiamy energicznie widelcem lub łyżką, jak kto woli, tak długo, aż grudki się rozbiją i mikstura zamieni się w jednolite ciasto.  Wlewamy powoli ciasto do wrzącego rosołu, mieszając jednocześnie, by tworzyły się malutkie kluseczki.

Rosół podajemy z pokrojoną drobno, ugotowaną w nim marchewką, kawałkiem mięsa oraz natką pietruszki.

rosół z indyka

[FM_form id=”3″]