Do Wielkanocy zostało równo trzy tygodnie. To najlepsza pora na to, by zacząć moją extrawagancką akcję wielkanocną 🙂
EXTRAVielkanoc to wiszniówkowa kolekcja subiektywnie dobranych przepisów na wielkanocne przysmaki. Będą ciasta i jajka w nietypowym, może czasem dziwacznym, ale bardzo efektownym stylu.
Krótko mówiąc, będzie Francja-elegancja-extravagancja 🙂
Osobiście jestem już lekko znudzona co roku tymi samymi mazurkami i babami drożdżowymi, tudzież jajkami w sałatce i z majonezem na talerzu. Potrzebowałam świeżego spojrzenia na wielkanocne dania, dlatego rzuciłam się w wir poszukiwań przepisów zdrowych, lecz nietypowych. Dzielę się z Wami tym, co znalazłam, przetestowałam i uznałam za godne wielkanocnego stołu.
Zapraszam na niestandardowe podejście do tematu!
Oto przepisy:
2. Jajeczka w kajmakowych babeczkach
3. Pieczone ziemniaczki z jajkiem
4. Francuzki, czyli mini zapiekanki z ciasta francuskiego
5. Placuszki z kaszy grycznej z avocado i jajkiem
6. “Śnieżna” babka kokosowo-cytrynowa
8. Świąteczny tort z advoccatem
Ja lubię robić część tradycyjnych, sprawdzonych potraw[cały rok marzę o mazurku kajmakowym, który jest moim ulubionym ciastem, może dlatego właśnie, że pojawia się na naszym stole tylko na Wielkanoc], a część nowych, nietypowych przepisów, dzięki czemu i wilk syty[jakby się eksperymenty kuchenne nie powiodły:D] i owca cała. Chętnie zobaczę Twoje pomysły na odświeżenie świątecznego menu.
Mam nadzieję, że coś Ci wpadnie w oko. Na kajmak też mam swój pomysł, więc zajrzyj – ocenisz, czy się nadaje na Twój stół 🙂
Super kreatywne są Twoje wielkanocne keacje, zapraszam do dodawania przpisów do mojej wielkanocnej zabawy, można nawiązać nowe blogowe kontakty i przy okazji wygrać małą nagrodę 🙂