Artykuły O Dzieciach Pasty do chleba Zabawy z dziećmi

Groszkowe choinki, czyli radość ozdabiania

W sezonie świątecznym lubimy angażować dzieci w czynności kuchenne typu: ozdabianie pierniczków. Zabawy jest co niemiara, ale zdradzę Wam sekret: równie dobrze można się bawić, ozdabiając pizzo- choinki warzywami 😉

Zapraszam Was serdecznie do wypróbowania kuchennej, świątecznej zabawy, która może stać się niezłą konkurencją dla ozdabiania pierniczków. Nie mam absolutnie nic do pierniczków poza tym, że zwykle ozdabiamy je lukrem, cukrem i innymi polewami, co w połączeniu ze słodkim piernikiem daje mieszankę mocno.. przecukrzoną, że tak to nazwę 😉 Oczywiście zgadzam się z tym, w święta pierników nie może zabraknąć. Jednak można też spróbować wykorzystać dziecięcą ochotę do ozdabiania w słusznym celu zaprzyjaźnienia się z warzywami o różnych strukturach. Ja tę zabawę sprawdziłam wraz z moimi dziećmi i wiem, że to działa! Dzieci były zachwycone i w trakcie produkcji podjadały zdrowe składniki.

W całym tym ambarasie nie chodzi o to, by od razu wszystko zjadły. Bardziej liczy się tutaj sama chęć próbowania, dotykania, po prostu “oswajania się” z warzywami.

Jak przygotowałam tę zabawę? Upiekłam białą pizzę. Zrobiłam banalnie prostą pastę z zielonego groszku. Pokroiłam papryki w paski i w kostkę. Przygotowałam ser żółty i foremkę do ciastek w kształcie gwiazdki, by dzieci mogły sobie powycinać własnoręcznie ozdoby. Ugotowałam też na półtwardo kawałeczki warzyw: brokuła, kalafiora, marchew itp (z gotowej, mrożonej mieszanki). To wszystko! Cała zabawa polega na smarowaniu pastą kawałków pizzy (taki “klej” do ozdób) i ozdabianiu choinek w dowolny sposób. Jest radość, oj jest! 🙂

Poniżej znajdziecie przepis na wspomnianą pastę z zielonego groszku, która jest naprawdę przepyszna i warta przygotowania również jako dodatek do chleba.

PASTA Z ZIELONEGO GROSZKU

Składniki:

300 g mrożonego zielonego groszku

100 g cebuli czerwonej lub białej, cukrowej (2 niewielkie cebule)

2 łyżki oleju

1 ząbek czosnku – opcjonalnie

sól do smaku

Wykonanie:

Groszek gotujemy we wrzątku lub na parze przez kilka minut, do miękkości.

Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, aż uzyska lekko złoty kolor.

Groszek i cebulkę przekładamy do kielicha blendera i miksujemy na gładką masę. Dodajemy też czosnek, jeśli lubimy. Na końcu solimy do smaku i gotowe 🙂

[FM_form id=”3″]