Jednogarnkowe danie bez mięsa, którym się najesz!

„Eee, a te dania bez mięsa to takie lekkie, nie da się tym najeść”, „chciałabym jeść mniej mięsa, ale po daniach wege jestem po chwili znowu głodna”, „mój mąż chce tylko mięso na obiad, bo same warzywa to nie jedzenie” – takie komentarze docierają do mnie regularnie i ja doskonale rozumiem te obawy. Jeśli dotychczas Twoja dieta bazowała na mięsie, to jego brak wydaje się katastrofą – bo czym tu się najeść?! – Oto przybywam z konkretną odpowiedzią na to trudne pytanie! 😉

Moja rodzina też kiedyś jadła więcej mięsa. Obecnie jemy dużo mniej, ale nie zrezygnowaliśmy z niego całkowicie, z kilku powodów. Po pierwsze – osobiście uważam, mięso jest potrzebnym składnikiem dziecięcej diety, po drugie nie każdemu organizmowi służy całkowite odstawienie mięsa. Ja jestem takim organizmem. Wiem też z ankiet, które wypełniliście, że wśród Was są też osoby, które chciałyby całkiem odstawić mięso, ale ich organizm zaczyna „fiksować”na diecie wegetariańskiej. Faktem jest, że nie ma takiej diety, która będzie odpowiednia dla każdego. Nie wszystkim wszystko służy tak samo. Uważam, że nie każdy może zostać wegetarianinem i nie każdy też musi koniecznie jeść mięso. Istotne jest, by poznać swój organizm i wiedzieć, co Wam służy, a co utrudnia zdrowe funkcjonowanie. Jak poznać? Na przykład wprowadzić coś do diety (lub wyeliminować) na krótki czas i obserwować swoje reakcje. Zrobić badania, które powiedzą najwięcej. Skonsultować się z dietetykiem, lekarzem. Jest wiele możliwości, więc bierzcie sprawy w swoje ręce i działajcie.

Załóżmy, że Twoim głównym problemem jest nadmiar mięsa w diecie. Chcesz jeść go mniej i gotować więcej dań bezmięsnych, ale nie masz pomysłu, jak to zrobić. Bo przecież te dania bez mięsa, które znałaś, nie były ani specjalnie pyszne, ani sycące.. Hmm, myślę, że możemy razem coś z tym zrobić! Ja też nieustannie poszukuję i wymyślam bezmięsne przepisy, które mają być: a) naprawdę smaczne, b) sycące i c) zdrowe. Będę się nimi tutaj na bieżąco dzielić, mam nadzieję, że spróbujesz też ugotować coś razem ze mną i w ten sposób odkryć nowe smaki, które z powodzeniem mogą konkurować z mięsem.

Co powiesz na przykład na taki sos, który możesz podać zarówno z makaronem, jak i ryżem czy kaszą? Warzywa al dente i pyszna, czerwona fasola oraz papryka, połączone sosem pomidorowym. Dużo chrupania, gryzienia, same konkrety! Zdrowe, sycące danie, które robi się w tempie ekspresowym: na szybki obiad czy kolację jak znalazł. Przetestuj śmiało i napisz, czy smakowało 🙂

 

CZERWONA FASOLA Z WARZYWAMI W SOSIE POMIDOROWYM, PODANA Z RYŻEM i ŚWIEŻYM OGÓRKIEM

Składniki:

300 g fasoli czerwonej (ugotowanej)

2 marchewki

2 papryki

2 cebule

500 g sosu pomidorowego (np. z kartonika)

zielona pietruszka

olej

przyprawy:

1/3 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

sól do smaku

dodatkowo:

świeży ogórek

1 i 1/2 szklanki ryżu

 

Wykonanie:

Ryż płuczemy i zalewamy podwójną ilością wody, czyli w tym przypadku będą to 3 szklanki wody. Lekko solimy, zagotowujemy, a następnie zmniejszamy moc palnika na małą i gotujemy pod przykryciem do miękkości, przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Woda się wygotuje, pozostanie sam pyszny ryż 🙂

Cebule kroimy drobno i podsmażamy na oleju. Marchewkę i paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli, mieszamy. Wsypujemy ugotowaną fasolę, podlewamy szklanką wody i dodajemy przyprawy. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. Następnie wlewamy sos pomidorowy, mieszamy i znowu dusimy kolejne 10 minut. Po tym czasie sos jest gotowy.

Natkę pietruszki siekamy, ogórka kroimy w plastry.

Do miseczki wkładamy porcję ryżu oraz porcję sosu, posypujemy natką zielonej pietruszki. W środku układamy plastry ogórka. Smacznego! 🙂

 

 

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.