Dania mięsne

Udka z kaczki z jabłkami – prosty, wykwintny obiad

Udka z kaczki z jabłkami to wyśmienite danie na świąteczny obiad. Jak sprawić, by kaczka była soczysta i miękka? Zdradzę Wam mój rodzinny przepis, który u nas sprawdza się od pokoleń.

Moja babcia to kulinarna mistrzyni. Gotowania uczyła się sama i do swoich popisowych przepisów dochodziła metodą prób i błędów. To od niej uczyłam się, jak piec mięso, by było miękkie i soczyste.

Jak zamarynować udka z kaczki

W moim domu kaczkę z jabłkami piekło się na wyjątkowe okazje, najcześciej na święta. Gdy taki właśnie obiad miał pojawić się na stole, moja mama przygotowywała się do tego już dzień wcześniej. Kaczkę nacierała odpowiednio przygotowaną marynatą i odstawiała na noc do lodówki, by mięso nabrało intensywnego aromatu. Następnego dnia kroiła jabłka, nadziewała nimi kaczkę, zaszywała. Układała w brytfance i rozpoczynał się proces pieczenia. Trwał on dobrych kilka godzin, ale zawsze warto było czekać. Smak tamtej kaczki pamiętam do dziś.

Ja dzisiaj czerpię zarówno z doświadczeń mamy, jak i babci. Nie piekę całej kaczki, tylko kacze udka, bo preferuję jednak przepisy szybkie i proste. Choć ten przepis może do najszybszych nie należy, ale nie jest aż tak czasochłonny, jakbyśmy mieli upiec całą kaczkę.

Jeśli szukacie inspiracji na świąteczne dania, to polecam Wam właśnie ten przepis. Można sobie przetestować w tym okresie przedświątecznym i przekonać się, czy warto. Założę się, że nie będziecie zawiedzeni 🙂

[FM_form id=”8″]

Polecam Wam również inne przepisy na pieczone mięso na świąteczny obiad, na przykład aromatyczną pieczeń wołową lub udziec z indyka. Prostym i uniwersalnym pomysłem jest również pieczona pierś z indyka.

Teraz już zapraszam Was na przepis na pyszne udka z kaczki 🙂

kacze udka z jabłkami

UDKA Z KACZKI Z JABŁKAMI

Składniki:

  • 4 kacze udka
  • 4 jabłka
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • świeży rozmaryn

Wykonanie:

Udka z kaczki myjemy i osuszamy ręcznikiem.

Przygotowujemy marynatę: czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę, dodajemy sól i dokładnie ucieramy łyżką . Następnie dodajemy majeranek i olej i mieszamy, aż powstanie marynata.

Nacieramy udka marynatą, przekładamy je do miski i przykrywamy. Wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny (jak mamy czas to warto marynować dłużej, nawet całą noc – wtedy mięso będzie bardziej aromatyczne).

Jabłka myjemy, pozbywamy się gniazd nasiennych, następnie kroimy w ćwiartki.

Udka obsmażamy na patelni z każdej strony. Przekładamy do brytfanki. Wsypujemy jabłka, dodajemy gałązkę rozmarynu. Można na końcu wszystko jeszcze raz oprószyć majerankiem. Brytfankę przykrywamy.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wkładamy brytfankę i pieczemy kaczkę przez 20 minut w tej temperaturze, a następnie zmniejszamy do 170 stopni i pieczemy jeszcze przez 2 godziny. W tym czasie dwa razy uchylamy pokrywę brytfanki i polewamy udka powstałym sosem.

Kacze udka podajemy z upieczonymi jabłkami i dowolnymi dodatkami: ziemniakami, kaszą lub ryżem, buraczkami, żurawiną itp.

Smacznego! 🙂

[FM_form id=”3″]