kasza pęczak
Kasza i ryż Przepisy Warzywa zamiast mięsa

Kasza pęczak z kapustą i kiełkami – prosty wege obiad

Wege obiad, który dzisiaj chcę Wam zaproponować, to odżywcze danie na bazie kaszy, kapusty i kiełków. Danie robi się bardzo szybko – nie dłużej niż pół godziny.

Kasza pęczak może być pysznym składnikiem dań jednogarnkowych. Pęczak to kasza jęczmienna, która syci i wspaniale uzupełnia się z warzywami. Można używać do niej różnych warzyw, w zależności od pory roku. Ja przygotowałam dzisiaj przepis na danie zimowe, którego głównymi składnikami oprócz kaszy są kapusta i kiełki. To rośliny, które powinniśmy jeść w styczniu i lutym, zgodnie z sezonami warzyw i owoców w Polsce.

Zimowy wege obiad z kapustą

Kapusta zebrana jesienią dobrze się przechowuje w chłodnych pomieszczeniach. Nie wymaga dodatkowych konserwantów i polepszaczy, więc jest dla nas zdrowym wyborem o tej porze roku. Na co dzień nie pamiętamy też o tym, jak zdrowe jest to warzywo. Dania z kapustą wcale nie muszą być ciężkostrawne – to od nas zależy, czy takimi się staną. Kapusta może być głównym składnikiem szybkich dań bezmięsnych i ten przepis jest na to dowodem. Zatem zimą nie tylko bigos, ale też fit obiad wege 🙂

Zimą warto też sięgać po kiełki. Możemy je przecież hodować w domu! Dzieci bardzo lubią siać i sadzić, więc z pewnością chętnie wezmą udział w takim zakładaniu “zimowego ogródka” w kuchni. Codzienne obserwowanie, jak rośliny kiełkują i rosną pozwala dzieciom “opatrzeć” się z nimi i oswoić. W dodatku przynosi to tyle frajdy! 🙂

[FM_form id=”3″]

Niektórym osobom wegetariańskie obiady kojarzą się z posiłkiem mało sycącym. Ten przepis pokazuje, że wcale tak nie musi być. Kasza pęczak z kapustą i kiełkami potrafi nasycić i dać energii do działania. Dodatkowo, jeśli podamy to danie w towarzystwie ogórka kiszonego, to jeszcze bardziej “podbijemy” wartość takiego wege obiadu. Wszelkie kiszonki to przecież naturalne probiotyki, które pobudzają odporność i wzmacniają organizm. Właśnie takie zimowe obiady uwielbiam!

szybki wege obiad

KASZA PĘCZAK Z KAPUSTĄ I KIEŁKAMI – SZYBKI WEGE OBIAD

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy pęczak
  • 300-400 g białej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g kiełków “stir fry”, na patelnię ( fasoli mung, ciecierzycy, soczewicy)
  • 2 łyżki śmietany 18% ( 1/2 szklanki mleka roślinnego w wersji bez laktozy)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • olej, np. rzepakowy lub z pestek winogron 

Wykonanie:

Kaszę pęczak płuczemy i zalewamy 4 szklankami wody. Solimy i gotujemy pod przykryciem, na małej mocy palnika przez ok. 20 minut – do momentu, aż kasza wchłonie płyn.

W czasie, gdy gotuje się kasza, przygotowujemy kapustę z kiełkami:

Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy posiekaną cebulkę, smażymy 2-3 minuty aż się zeszkli. Następnie dorzucamy kiełki i smażymy jeszcze 2 minuty. 

Kapustę kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli i kiełków. Mieszamy, dodajemy przyprawy i podlewamy szklanką wody. Dusimy pod przykryciem 15 minut, mieszając raz po raz. Jeśli płyn wyparuje – uzupełniamy. Na samym końcu dodajemy śmietanę lub mleko i jeszcze chwilę dusimy. 

Ugotowaną kaszę mieszamy razem z kapustą z kiełkami. Podajemy na ciepło.

[FM_form id=”9″]