Przekąski

Koreczki imprezowe – noworoczne “choinki”

Koreczki imprezowe to według mnie obowiązkowa pozycja na stole, gdy urządzamy domowego Sylwestra lub po prostu domówkę. Mam dla Was dzisiaj przepis pyszne imprezowe koreczki, które bardzo dobrze się prezentują i do tego są zdrowe, lekkie i proste w przygotowaniu.

Nie wiem jak Wam, ale mnie czas karnawału kojarzy się głównie z domówkami. Mnie takie domowe, miłe i przytulne przyjęcia dają mnóstwo frajdy. Można w spokoju porozmawiać i nacieszyć się obecnością bliskich. Dobrze jest więc mieć czym ich ugościć. W moim przekonaniu wcale nie trzeba szykować wymyślnych potraw. Proste smaki też potrafią być efektowne!

koreczki imprezowe

[FM_form id=”8″]

Poniżej znajdziecie przepis na koreczki z serem, ogórkiem i łososiem, które bardzo dobrze sprawdzają się na domowych imprezach. Ze względu na choinkowy wygląd dla mnie są to przede wszystkim koreczki sylwestrowe, ale robię je również przy innych okazjach. Osobiście nie przepadam za koreczkami ze śledziem, za to lubię bardzo wędzonego łososia. Uważam, że jego smak świetnie komponuje się z twarożkiem i ogórkiem, a charakteru tym koreczkom nadają suszone śliwki. Pycha!

KORECZKI IMPREZOWE – NOWOROCZNE “CHOINKI”

(przepis na 6 sztuk):

Składniki:

  • 2 długie, zielone ogórki
  • ok. 100 g serka twarogowego kanapkowego z ziołami
  • 2-3 płaty łososia wędzonego
  • 6 śliwek suszonych
  • 6 wykałaczek

Wykonanie:

Pierwszego ogórka kroimy na grubsze plastry, które będą stojakami koreczków-choinek.
Drugiego ogórka kroimy wzdłuż w cieniutkie paski, można to zrobić np. przy użyciu szerokiej tarki, obieraczki do warzyw albo szerokiego i płaskiego noża do serów. Powinniśmy uzyskać 6 długich “wstęg” z górka.

Płaty łososia dzielimy na mniejsze kawałki. W środku każdego układamy łyżeczkę serka, a następnie zwijamy w ruloniki.
Przygotowujemy “choinki”: na wykałaczkę nadziewamy najpierw podstawę, czyli gruby plaster ogórka. Następnie nadziewamy rulon z łososia. Teraz czas na wstęgę z ogórka: robimy z niej harmonijkę, którą nabijamy z góry na wykałaczkę. Całość wieńczy śliwka suszona, którą umieszczamy na samym szczycie koreczka.

W ten sam sposób przygotowujemy wszystkie pozostałe koreczki. Smacznego 🙂

[instagram-feed]