Dania mięsne Obiad dla dzieci Przepisy

Kotlety mielone bez bułki tartej, w zaskakującej panierce

Próbowaliście zastąpić tradycyjną panierkę z bułki tartej czymś zupełnie innym? Ja w domu często eksperymentuję z różnymi panierkami, ale numerem jeden według moich dzieci jest właśnie ta! Jaka jest Wasza ulubiona? Czekam na Wasze pomysły, piszcie w komentarzach 🙂

 

Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań w polskiej kuchni. Warto jednak stymulować kubki smakowe i wprowadzać zmiany, by te tradycyjne dania nabrały nowego, bardziej współczesnego i zarazem zdrowszego oblicza.

Mielone to również danie, które chętnie jedzą dzieci – nawet te, które uchodzą za niejadki. Dlaczego? W przeciwieństwie do tradycyjnego kotleta, w tym przypadku nie trzeba zbytnio się trudzić, by pogryźć. Jeśli więc mamy w domu małego niejadka, który jadłby tylko kilka potraw na okrągło, to spróbujmy zachęcać go do poznawania kolejnych smaków wykorzystując te dania, które zna i akceptuje. Jeśli więc jest fanem kotletów mielonych, to wyjdźmy od zmiany panierki. Moje dzieci najbardziej lubią właśnie panierkę z płatków owsianych, dlatego podsuwam Wam ten pomysł do przetestowania. Ta, zdawałoby się, niewielka modyfikacja jest już krokiem milowym do kolejnych zmian: jeśli dziecko zaakceptuje nową panierkę, możemy iść dalej i spróbować dodać do środka kotleta np. tartą marchewkę albo posiekaną pietruszkę. Poniższy przepis stanowi wyjściową bazę, którą można modyfikować i wzbogacać o kolejne produkty. Mimo nowych dodatków, to przecież nadal będzie ten dobrze znany i lubiany kotlet mielony 🙂

 

KOTLETY MIELONE W PANIERCE Z PŁATKÓW OWSIANYCH

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego (z indyka, szynki wieprzowej – wg. uznania)

1 ząbek czosnku

1 jajko

1/3 łyżeczki soli

1/3 łyżeczki mielonej papryki

1/3 łyżeczki majeranku

1 łyżka kaszy manny

1 szklanka płatków owsianych (górskich)

olej do smażenia

 

Wykonanie:

Mięso przekładamy do miski. Wbijamy jajko, przeciskamy czosnek przez praskę. Wsypujemy przyprawy oraz kaszę manną i wyrabiamy dokładnie ręką. Gotową masę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę, by smaki dobrze się rozłożyły.

Po godzinie wyjmujemy miskę. Rozgrzewamy olej na patelni. Nabieramy łyżkę mięsa, kładziemy na deseczkę. Formujemy płaskie, okrągłe kotlety. Panierujemy w płatkach owsianych. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron po ok. 5 minut, na złoty kolor. Trzeba uważać, by nie spalić płatków, dlatego warto zmniejszyć moc palnika podczas smażenia.

Usmażone kotleciki przekładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy na ciepło.

Kotlety mielone bez bułki tartej, panierowane w płatkach owsianych.
Kotlety mielone panierowane w płatkach owsianych.

Wykałaczki do przekąsek “Usta” pochodzą ze sklepu RadosnaKuchnia.pl.

kotlety
Kotlety mielone bez bułki, w panierce z płatków owsianych.