Bez glutenu Placki

Lekkie i puszyste placki z cukinii

Lekkie i puszyste jak omlety i szybkie w przygotowaniu. Mogą być w wersji bezglutenowej, jak i klasycznej. Tak czy inaczej będą pyszne. Zapraszam Was na placki z cukinii, które będą dobrym pomysłem zarówno na obiad dla dzieci, jak i na kolację czy nawet śniadanie.

Placki z cukinii to chyba jedna z najbardziej popularnych form podania cukinii w naszych domach. Najczęściej przygotowujemy je w takim samym stylu, jak placki ziemniaczane. Ja pokusiłam się o przepis na placki cukiniowe w wesji a’la omlet: w składzie mamy tylko cukinię, jajko i mąkę ( dla bezglutenowców może być np. kukurydziana). Do tego odrobina oleju i gotowe. Przygotowanie nie wymaga dużo czasu, a placki nie ociekają tłuszczem (przypadłość placków ziemniaczanych). Polecam Wam do wypróbowania zwłaszcza w te dni, kiedy brakuje pomysłu, a trzeba coś przygotować na szybko.

Na moim blogu znajdziecie też inne przepisy na szybki obiad dla dzieci z wykorzystaniem warzyw, z których szczególnie polecam ten przepis na tortillę z kurczakiem i warzywami – wystarczy pokroić, zawinąć i gotowe.

Poniżej obiecany dokładny przepis, jak zrobić placki z cukinią. Gwarantuję, że są pyszne! 🙂

placki z cukinii

LEKKIE I PUSZYSTE PLACKI Z CUKINII

Składniki:

  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki (pszennej lub bezglutenowej, np. kukurydzianej)
  • sól
  • 3 łyżki oleju

Wykonanie:

Cukinię myjemy, odcinamy końcówkę. Ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy na kwadrans. Następnie lekko odciskamy z soku.

Ubijamy jajka: oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy, aż powstanie piana. Cały czas ubijając, dodajemy żółtka, mąkę i olej.

Tak powstałe ciasto mieszamy delikatnie z cukinią.

Na rozgrzaną patelnię nakładamy po łyżce powstałego ciasta. Smażymy beztłuszczowo lub z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Podajemy na ciepło.

[FM_form id=”9″]

[instagram-feed]