Uwielbiam prostotę w kuchni. Nasz codzienny, powszedni chleb z masłem również może stać się nie lada rarytasem. Wystarczy dodać do masła kilka prostych dodatków i zmieszać, by powstały masełka smakowe, które urozmaicą nam codzienne śniadania czy kolacje. Jak zawsze proste w przygotowaniu i warte zachodu.
Pomysł na masełka smakowe zobaczyłam pierwszy raz na Pintereście i od razu zapałałam chęcią zrobienia czegoś podobnego. Przepis na masełka prezentowałam pierwszy raz w programie „Niejadki i inne przypadki” i na planie zdjęciowym zostały okrzyknięte przez ekipę hitem programu. Dziś przepis zadebiutuje na blogu, bo uważam że warto rozpowszechnić ten pomysł. Dzięki różnym smakom i kolorom masełka mogą być dobrym pomysłem do tego, by otwierać dzieci na nowe smaki. Nie muszę chyba podkreślać, że dorośli degustatorzy będą jeszcze bardziej zachwyceni, niż dzieci 🙂
Przygotowałam masełka w trzech smakach: czosnkowym, ziołowym i żurawinowym. Wypróbujcie koniecznie i dajcie znać w komentarzach, który z nich przemawia do Was najbardziej?
MASŁO CZOSNKOWE:
Składniki:
1 kostka masła
2 główki czosnku
sól do smaku
Wykonanie:
Obcinamy górną cześć każdej główki czosnku, tak aby odsłonić ząbki w środku (ścinamy „czapeczkę”, ok 1 cm z góry). Skrapiamy delikatnie oliwą i lekko solimy. Układamy w naczyniu żaroodpornym główkami do góry i pieczemy w temp. 180-190 C stopni przez około pół godziny, do momentu aż czosnek mocno się zarumieni. Po upieczeniu studzimy i wyjmujemy upieczone ząbki, następnie przekładamy je do miseczki i zgniatamy widelcem lub blendujemy na gładko. Dodajemy miękkie masło, doprawiamy solą i bardzo dokładnie mieszamy. Gotowe masło wykładamy na papier do pieczenia i zwijamy w rulon, jak kiełbaskę. Wkładamy do lodówki na około godzinę, do momentu aż masło stwardnieje. Następnie kroimy w plastry, by ułatwić podanie na stół.
MASŁO ZIOŁOWE
Składniki:
1 kostka masła
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki oregano
kilka listków świeżej natki pietruszki
1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
sól do smaku
Wykonanie:
Natkę siekamy bardzo drobno, mieszamy razem z masłem. Dodajemy suszone oregano i bazylię, wsypujemy otartą skórkę z cytryny. Na końcu solimy i wszystko blendujemy. Przekładamy na pergamin i formujemy rulon. Wkładamy do lodówki na około godzinę, do momentu aż masło stężeje. Kroimy w plastry lub po prostu odkrawamy jeden plasterek, a resztę przechowujemy w lodówce w pergaminie.
MASŁO ŻURAWINOWE
Składniki:
1 kostka masła
1/2 łyżeczki miodu
2 łyżki suszonej żurawiny
1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy widelcem, a następnie miksujemy blenderem. Podobnie jak w poprzednich wersjach, gotowe masełko przekładamy na pergamin, rolujemy i chłodzimy w lodówce aż do stężenia. Podajemy pokrojone w plasterki.
Praktyczny gadżet:
Piękna maselniczka może być ozdobą stołu nie tylko ze względu na zawartość ciekawego, kolorowego masła, ale również ze względu na design. Lubię prostotę w kuchni ale też i na stole, dlatego bardzo przemawia do mnie minimalistyczna w formie maselniczka zestali nierdzewnej marki Bomus, która nie dość, że jest piękna, to praktycznie nie do zdarcia.
Maselniczkę stalową Bomus Basic kupisz TUTAJ.
Różne smaki są super. Ja zawsze robię czosnkowy z dodatkiem jeszcze czosnku niedźwiedziego i tylko do grzanek. Twoja wersja ziołowa bardzo mi się podoba 🙂
Wersja ziołowa może być skomponowana z dowolnych, ulubionych ziół 🙂
Czosnkowe masełko zawsze gości w mojej lodówce, ale o żurawinowej wersji nawet nie pomyślałam. Koniecznie muszę spróbować! 🙂
Zdecydowanie warto poznać ten smak!