Ciasta i Ciastka Przepisy Zdrowe słodycze

Mini bezy bez jajek

Bezy bez jajek to idealne rozwiązanie dla osób, które są uczulone na białko jaja kurzego oraz dla tych, którzy są na diecie wegańskiej. Ciągle niewiele osób wie o tym, że tak samo jak kurze białko ubija się..woda z ciecierzycy z puszki. Tak, to nie żart. Podczas ubijania, a potem pieczenia woda ta zachowuje się identycznie jak białko. To jest naprawdę niesamowite!  Oto dowód 🙂

 

bezy

 

MINI BEZY BEZ JAJEK:

Składniki:

1 puszka ciecierzycy (sama woda z puszki)

220 g drobnego cukru

1 łyżka soku z cytryny

kilka kropel esencji waniliowej

barwniki spożywcze

 

Wykonanie:

Wodę z puszki przelewamy do misy miksera. Ubijamy tak, jak białka. Pod koniec ubijania dosypujemy stopniowo cukru. Na samym końcu wlewamy sok z cytryny i esencję waniliową. Następnie dzielimy powstałą pianę na kilka części i do każdej dodajemy innego barwnika.

Nagrzewamy piekarnik do 130 C stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przy pomocy rękawa cukierniczego wyciskamy na blachę małe beziki. Pieczemy, a właściwie suszymy beziki co najmniej 2 godziny – do momentu, aż będą twarde.

Przechowujemy w suchym i zamkniętym pudełku lub w słoiku.

bezy2

 

Praktyczny gadżet:

Niedawno natknęłam się na ten uroczy zestaw w stylu retro do wypieku bez. W metalowym pudełku znajdziemy: płócienny rękaw cukierniczy, dwie ozdobne tylki do wyciskania ozdobnych bez oraz książeczka z przepisami.

Akcesoria do pieczenia bez w zestawie retro można kupić TUTAJ.

 

akcesoria-do-pieczrnia-bez