pancakes bezglutenowe
Bez glutenu Bez laktozy Naleśniki Przepisy Śniadania

Pancakes bezglutenowe, bazyliowo-figowe

Pancakes bezglutenowe to przepis, który powstał w trakcie eksperymentów z mąką gryczaną. Lubię pancakes za to, że pobudzają moją kreatywność w kuchni. Ich wygląd wszystkim dobrze się kojarzy, więc bazując na gwarantowanym, dobrym “pierwszym wrażeniu”, eksperymentuję z dodatkami. W ten właśnie sposób powstały pancakes na mące gryczanej z dodatkiem bazylii, słodzone bananami i figami.

Pankejki bezglutenowe z mąki gryczanej mogą Cię uratować, gdy chcesz zrobić na śniadanie coś innego, niż kanapki, ale też bez dodatku mąki pszennej. Te małe placuszki robi się co prawda na patelni, ale za to beztłuszczowo. Możesz przygotować je w najprostszej, klasycznej formie i podać z dodatkami, które akurat masz pod ręką: mogą to być świeże owoce, orzechy, jogurt, miód.. To fajne danie na “zużywanie” resztek tego typu produktów.

[FM_form id=”9″]

Mój przepis jest adekwatny dla alergików, ponieważ są to pancakes bezglutenowe i bez laktozy, a także bez białego cukru. Do ciasta dodałam listki bazylii oraz świeże figi, które w połączeniu z bananami wspaniale zastąpiły wszelkiego typu słodziki i nie trzeba było już ciasta dosładzać. Powstały delikatne, puszyste i pachnące bazylią placuszki, które z powodzeniem można jeść nawet bez dodatków.

Jeśli czasem brakuje Ci pomysłów na to, co przygotować na śniadanie, to polecam Ci mojego e-booka: “Pyszne przepisy bez glutenu i bez laktozy”, w których znajdziesz więcej inspiracji na zdrowe śniadania.

pancakes bezglutenowe

PANCAKES BEZGLUTENOWE, BAZYLIOWO-FIGOWE

Składniki:

  • 2 banany
  • 2 jajka
  • 2 figi świeże
  • 8-10 listków bazylii
  • 5 łyżek mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego* lub 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka oleju

*klasyczny proszek do pieczenia zawiera gluten.

Wykonanie:

Do miski wrzucamy pokrojone banany, wbijamy jajka i dodajemy miąższ z fig (środek, bez skórki) oraz listki bazylii. Całość blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i olej, po czym dalej miksujemy jeszcze kilka chwil.

Patelnię z grubym dnem (najlepiej ceramiczną) nagrzewamy. Nakładamy po łyżce ciasta, tworząc małe placuszki i smażymy beztłuszczowo. Po 3-4 minutach przekładamy je na drugą stronę i dalej smażymy w podobnym czasie.

Gotowe pancakes podajemy ze świeżymi figami, miodem, jogurtem lub jemy bez żadnych dodatków. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego! 🙂

pancakes bezglutenowe
Pancakes bazyliowo-figowe