Dania mięsne Przepisy

Pieczone pałki z kurczaka z orzechami

Pyszne danie obiadowe, wykwintne i jednocześnie proste w wykonaniu. Pieczone pałki z kurczaka z orzechami nadadzą wyjątkowego akcentu na Twoim stole zarówno w święto, jak i w zwykły dzień. Jeśli uwielbiasz orzechy, to ten przepis jest dla Ciebie!

Co zrobić, kiedy każdy z członków rodziny ma inne preferencje kulinarne? Szukać kompromisu! Ten przepis jest właśnie takim kompromisem pomiędzy starymi a młodymi 😉

Starzy lubią orzechy, a dzieci lubią pieczonego kurczaka. Co z tego wyszło? Kurczak z orzechami, rzecz jasna 🙂 Nie jest to skomplikowany przepis: mięso zalewamy sosem i wkładamy do piekarnika. W trakcie pieczenia obracamy mięso, by z każdej strony ładnie się zrumieniło. W efekcie otrzymamy aromatyczne, pieczone pałki z kurczaka, pokryte orzechowym sosem i chrupiącą skórką.

Pieczone pałki z kurczaka pasują do różnych składników: ziemniaków, ryżu czy kasz. Ja najczęściej przygotowuję do nich ryż lub kaszę jaglaną z warzywami, ewentualnie pieczone ziemniaczki oraz sałatę masłową.

Zapraszam dziś na soczystego i mocno orzechowego kurczaka. Jestem przekonana, że skradnie on niejedno podniebienie 🙂

Pieczone pałki z kurczaka z orzechami

Składniki:

  • 6-8 pałek z kurczaka
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki masła orzechowego (naturalnego, niesłodzonego)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 200 g orzechów włoskich lub ziemnych

Wykonanie:

Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Układamy w naczyniu do zapiekania.

W miseczce mieszamy składniki na sos: mleko kokosowe, masło orzechowe, sos sojowy, miód, sok z cytryny oraz ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Wszystko dokładnie mieszamy rózgą, by składniki się połączyły w jednolity sos, którym polewamy mięso.

Połowę orzechów siekamy i posypujemy nimi kurczaka.

Tak przygotowane mięso pieczemy w temp. 180 C przez godzinę. Pierwsze pół godziny pieczemy pod przykryciem, a kolejne – bez przykrycia, pamiętając o tym, by w trakcie pieczenia raz obrócić mięso. W ten sposób ładnie się podpiecze z każdej strony.

Przed podaniem posypujemy pozostałą ilością orzechów.

Smacznego! 🙂

[FM_form id=”3″]