Pizza z brokuła – grasz w zielone?

Masz zielone? – Mam! Grasz w zielone? – Gram.. ale to mi nie wystarcza! Ja zielone jem! Pochłaniam w dużych ilościach,  i to nie tylko w postaci sałaty. Zielone jest pyszne i efektowne, kto nie wierzy, niech zrobi na ten przykład pizzę z brokuła 🙂

 

Krzywisz się na widok zielonych listków, ale jednocześnie czujesz, że Twój organizm pragnie więcej zieloności? Oj, znam to, znam! Mam dla Ciebie dzisiaj radę taką: weź się na sposób i przygotuj takie zielone danie, które obok sałaty nawet nie leżało. To danie kojarzy się nam z pyszną, włoską kuchnią, a co niektórym – z niezdrowym fastfoodem. Gdy nie masz fal z sałatą, nie martw się! Mam taką teorię, że zielone w postaci pizzy smakuje znacznie lepiej, niż w jakiejkolwiek innej formie.

To już kolejny raz, kiedy próbuję przekonać Was do brokuła (zajrzyj np. tutaj). Ja wiem, że on ma taki mało „sexy” zapach.. ale ten zapach można skutecznie zakamuflować. Dla mnie brokuł jest warzywem, w którym czai się niesamowity potencjał kreatywny. Regularnie robię z niego pasztet, a teraz przyszedł czas na pizzę! Jeśli szukasz przepisu na pizzę bez glutenu, to proszę bardzo 🙂 Oto i ona! Pyszna, że hej!

PIZZA Z BROKUŁA

Składniki:

1 brokuł

2 jajka

50 g tartego parmezanu

1 opakowanie (125 g) mini kuleczek mozzarelli

sól i pieprz

 

Wykonanie:

Brokuła myjemy, odkrawamy różyczki. Trzonek zachowujemy ( można go dodać np. do zupy). Odcięte różyczki brokuła wkładamy na kilka minut do wody z octem, by pozbyć się ewentualnych robaczków i zanieczyszczeń. Następnie gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo – około 5 minut.

Ugotowane kawałki brokuła przekładamy do miski lub kielicha blendera. Dodajemy surowe jajka, parmezan, doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy na gładką masę. Do powstałej masy dosypujemy kuleczki mozzarelli i dokładnie mieszamy.

Powstałą masę wykładamy równomiernie na papierze do pieczenia rozłożonym na blasze, formując okrąg. Pieczemy w 200 C stopniach przez 20 minut. Kroimy po lekkim ostygnięciu.

To podstawowa wersja pizzy z brokuła. Składniki tej pizzy można wzbogacać o ulubione dodatki, tak jak w klasycznej wersji.

 

Podobało Ci się? Zapraszam po więcej!

Zapisz się do newslettera, a będę Ci przesyłać najciekawsze przepisy i artykuły z bloga Wiszniówka.

Chcę zapisać się do newslettera, a co za tym idzie wyrażam zgodę na przesyłanie na mój adres e-mail informacji o najnowszych wpisach ze strony wiszniowka.pl

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.