Obiad dla dzieci Placki Przepisy

Placki z kaszy jaglanej na “wąsatym” przyjęciu

Bywają takie dni, kiedy ktoś z naszych bliskich ma święto, a my nie mamy pomysłu na spektakularne danie. Czasami też mamy po prostu ochotę świętować bez okazji, nie trudząc się przy tym nadmiernie. Co można zrobić w takich sytuacjach? Wystarczy do zwykłych, codziennych posiłków wprowadzić elementy, które nadadzą im optymistycznego i nietypowego wyglądu. Jednym z takich pomysłów jest “wąsate” party! 🙂 Zdjęcia może nie najlepsze, bo w domu mam chore dzieci i ciężko o spokojną chwilę na “artystyczne skupienie”, ale uwierzcie mi, zabawa była przednia!

"wąsate" party
“wąsate” party

Wystarczy kilka drobnych akcentów z wąsikiem, a jakże inaczej wygląda śniadanie! Do przygotowania wąsatego party użyłam kilku ciekawych gadżetów.

Zrobiłam najprostsze kanapki z serem, wykroiłam je jednak wykrawaczką do kanapek w kształcie wąsów. Zobaczcie, jaki jest efekt:

kanapki - wąsy
kanapki – wąsy

Do napojów włożyłam rurki z wąsem:

rurki z wąsem.
rurki z wąsem.

Zaś główny posiłek, czyli placuszki z kaszy jaglanej ozdobiłam wykałaczkami do przekąsek w kształcie wąsów. Zrobiło się bardzo wesoło przy stole 🙂

wykałaczki do przekąsek "wąsy"
wykałaczki do przekąsek “wąsy”

Placuszki wyszły wyśmienicie, koniecznie wypróbujcie przepis. Informacja dla tych, co nie lubią smaku tej kaszy: jaglanka jest tu absolutnie niewyczuwalna, zaś smak placków niepowtarzalny.

Zdrowo i pysznie – tak lubię!

PLACUSZKI Z KASZY JAGLANEJ

Składniki:

200 g ugotowanej kaszy jaglanej

3 jajka

60 g sera Pecorino Romano (można zastąpić Parmenzanem)

2-3 łyżki posiekanej, zielonej cebulki

1 ząbek czosnku

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki płatków owsianych

sól i pieprz do smaku

olej roślinny do smażenia

Wykonanie:

Ostudzoną kaszę przekładamy do miski. Wbijamy jajka, wrzucamy cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Ser drobno ścieramy, również wsypujemy do masy. Dobrze mieszamy. Na końcu dodajemy płatki i mąkę oraz przyprawy. Mieszamy (najlepiej ręką), by składniki dobrze się połączyły.

Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy po łyżce masy, tworząc niewielkie placki. Smażymy z dwóch stron, kilkukrotnie obracając je na patelni. Po usmażeniu przekładamy na papierowy ręcznik, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Placki są smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno.

placki z kaszy jaglanej
placki z kaszy jaglanej