pulpety z fasoli
Bez glutenu Przepisy Warzywa zamiast mięsa

Pulpety z fasoli w sosie pomidorowym

Pulpety z fasoli w sosie pomidorowym to pyszna, bezmięsna alternatywa dla osób lubiących tradycyjne pulpety z mięsem, a także makaron spaghetti w sosie bolońskim. Jeśli szukacie pomysłów na to, czym zastąpić te mięsne przysmaki, to ten przepis jest odpowiedzią 🙂

Fasola i wszelkie strączkowe to podstawa diety wegetariańskiej. To właśnie warzywa strączkowe są bogactwem białka roślinnego. Białko to jeden z podstawowych budulców naszych komórek, dlatego nie może go zabraknąć w diecie. Jeśli rezygnujemy z mięsa, które dostarcza nam białko roślinne, powinniśmy się skierować ku roślinnym źródłom białka.

Jak jeść mniej mięsa

Moje przepisy kieruję głównie do osób, które dotychczas odżywiały się w sposób tradycyjny, ale mają w sobie chęć zmiany diety na zdrowszą, jednak nie wiedzą od czego zacząć. Ja chcę Wam pokazać, jak zrobić ten pierwszy krok. Nie jestem zwolenniczką gwałtownego rzucania się na całkowicie inny sposób gotowania, inne potrawy i produkty. Uważam, że to na dłuższą metę jest ryzykowne, ponieważ prędzej czy później może się tak zdarzyć, że zatęsknimy za schabowym i wrócimy do dawnych nawyków. Lepiej robić to krok po kroku, podążając za swoimi ulubionymi smakami. Przepis, który mam dzisiaj dla Was, może być właśnie takim pierwszym krokiem to zmiany.

Zamiast mięsa użyj w swoim ulubionym daniu fasoli. Dopraw ją tak, jak lubisz najbardziej. Zobaczysz, jak pysznie może smakować!

Pulpety z fasoli białej lub czerwonej

Fasola jest ciekawym warzywem, które umożliwia nam przygotowanie naprawdę wielu rodzajów potraw. Dziś chcę Wam zaproponować pulpety, które można wykonać z dowolnej odmiany fasoli. Sprawdzi się zarówno fasola jaś, jak i drobna biała fasolka. Często robię też kotlety lub pulpety z fasoli czerwonej i smakują równie dobrze. Tutaj na przykład znajdziecie przepis na burgery z czerwonej fasoli i soczewicy.

Najlepsza i najzdrowsza będzie zawsze świeża fasola. Taką fasolę trzeba jednak namaczać przed użyciem, co jest czasochłonne, a więc bywa kłopotliwe. Mam świadomość, że potrzebne są czasem przepisy szybkie i z łatwo dostępnych składników, dlatego moje pulpety z fasoli przygotowałam na bazie białej fasolki z puszki. Możecie jednak również użyć świeżej, gotowanej.

Podobnie jest z sosem pomidorowym: najlepiej zrobić go samemu, od podstaw, ze świeżych pomidorów. Jeśli macie taką możliwość, to polecam Wam gorąco przygotowanie go od podstaw, będzie niezwykle smacznie!

Jednak jeśli chcemy cieszyć się smakiem pomidorów poza sezonem, czyli np. w zimie, a dodatkowo nie mamy za wiele czasu na gotowanie, można użyć gotowego sosu. Polecam Wam do takich dań sos z butelki, który na w swojej nazwie “Rustica” – będzie to gęsty, pomidorowy sos, nie wodnisty.

pulpety z fasoli

PULPETY Z FASOLI W SOSIE POMIDOROWYM

(przepis na ok. 5 porcji)

Składniki:

na pulpety:

  • 2 puszki fasoli białej (ok. 450 g)
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tartego parmezanu lub płatków drożdżowych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4-5 łyżek mąki owsianej (lub innej, dowolnej)
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia

na sos:

  • 1 butelka sosu pomidorowego typu: Pasta Rustica (gęsty sos pomidorowy)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • kilka listków świeżej bazylii

dodatkowo:

  • 1 opakowanie makaronu spaghetti (klasycznego lub bezglutenowego)

Wykonanie:

Fasolę odcedzamy i dokładnie płuczemy. Wsypujemy do miski. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na oleju na złoty kolor. Wsypujemy do miski z fasolką. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.

Wszystko mielimy w maszynce do mielenia mięsa lub miksujemy blenderem. Jednak nie na całkiem gładki mus, tylko tak, by były wyczuwalne grudki. Do masy wbijamy jajko, dodajemy sól oraz mąkę. Mieszamy, aż uzyskamy zwartą masę na kotlety. Gdy będzie za rzadka, można dodać jeszcze odrobinę mąki. Taką masę wkładamy jeszcze do lodówki na około godzinę, by nieco stężała.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Nakładamy po łyżce masy, przyklepujemy lekko. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Odkładamy.

Przygotowujemy sos: na patelni podsmażamy cebulkę. Wlewamy sos z butelki, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i bazylię. Dusimy ok. 5 minut.

Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Nakładamy na talerz porcję makaronu, na to dajemy porcję sosu. Na wierzchu układamy pulpety. Całość można jeszcze posypać parmezanem. Smacznego! 🙂

[FM_form id=”3″]

[instagram-feed]