Zupy

Pyszna zupa krem z dyni z grzankami

W sezonie jesiennym na naszym stole wielokrotnie pojawia się pyszny krem z dyni. Jest to tak dobra, sycąca i odżywcza zupa, że szkoda by było nie korzystać z jej dobrodziejstw. W ciągu tych wielu prób jej przyrządzania w końcu doszłam do przepisu idealnego, którym się z Wami chętnie podzielę 🙂

Do przygotowania zupy krem z dyni używam dyni Hokkaido albo klasycznej, pomarańczowej – tej, którą wycina się na Halloween), ale najczęściej sięgam po dynię z zieloną skórką i ciemnopomarańczowym miąższem. To prowansalska dynia muszkatołowa, moim zdaniem najsmaczniejsza.

Robiłam krem z dyni zarówno ze świeżego miąższu, jak i upieczonego i doszłam do wniosku, że jednak pieczona dynia smakuje tu lepiej. Nieodłącznymi składnikami idealnego kremu z dyni są marchewka i ziemniaki, które – jak tylko mogę – zastępuję batatami. Do tego przyprawy, z których najważniejszy jest imbir. Ważny akcent daje również cynamon.

Jest to doskonała zupa dla dzieci, które cenią ją głównie za słodkawy smak, ale też za konsystencję. Nie od dziś wiadomo, że w większości przypadków dzieci preferują zupy kremowe, jednolite, gładkie. Chrupiące grzanki stanowią ciekawy akcent i kontrast. Jeśli chcesz, by dziecko zjadło zupę, nie wsypuj samodzielnie grzanek tylko spytaj, czy na pewno chce je dodać. Niektóre dzieci będą wolały zupę bez grzanek, a inne poproszą o grzanki z dokładką! 🙂 Gdy damy dzieciom możliwość wyboru, wówczas chętniej siądą do stołu.

[FM_form id=”3″]

Dlaczego wszyscy powinniśmy jeść w sezonie zupę krem z dyni? Bo dynia zawiera beta-karoten, który pomaga obniżyć zły cholesterol, a do tego ma działanie przeciwnowotworowe. Jest też mało kaloryczna, więc można brać wiele dokładek 😉

Zapraszam Was zatem na zupę krem z dyni, która obecnie jest jedną z ulubionych zup w naszym domu.

Pyszna zupa krem z dyni z grzankami

PYSZNA ZUPA KREM Z DYNI Z GRZANKAMI

Składniki:

  • 1/2 średniej wielkości dyni (ok. 500 g miąższu)
  • 2 duże marchewki
  • 2 bataty (lub 3-4 ziemniaki)
  • 1 cebula
  • oliwa
  • szklanka śmietanki kremówki 30% (ok. 200 g)
  • kilka kromek chleba
  • 1 łyżka masła
  • 2 listki laurowe
  • 1 cm świeżego korzenia imbiru lub 1/3 łyżeczki mielonego
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • sól do smaku

Wykonanie:

Dynię wydrążamy z pestek, kroimy w plastry. Układamy na blasze do pieczenia, skrapiamy oliwą. Pieczemy w temp. 180 C stopni przez ok. 45 minut, aż dynia zmięknie i się zrumieni. Upieczone kawałki dyni oddzielamy od skórki (wyjątkiem jest dynia Hokkaido, którą można jeść ze skórką) i kroimy na mniejsze kawałki.

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy dynię oraz obrane i pokrojone w kostkę marchewkę i bataty. Całość mieszamy, smażymy dwie minuty, a następnie zalewamy ok. 1 litrem wody, tak aby po wlaniu woda tylko przykrywała warzywa.

Dodajemy przyprawy: listki, imbir, cynamon i kurkumę, solimy. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez ok. 20-30 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.

W tym czasie przygotowujemy grzanki: chleb kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojony chleb. Zmniejszamy moc palnika na bardzo małą i ciągle mieszając, podsmażamy grzanki. Po około 7-10 minutach grzanki są gotowe.

Gdy warzywa w zupie zmiękną, wyjmujemy listki laurowe, a następnie miksujemy blenderem na gładko. Dolewamy kremówkę, miksujemy jeszcze chwilę. Zagotowujemy powstały wywar i.. gotowe! 🙂

Podajemy na ciepło, z garścią grzanek na wierzchu.

Zupa krem z dyni dla dzieci
Zupa krem z dyni z grzankami

[instagram-feed]