piernik bezglutenowy
Bez glutenu Bez laktozy Ciasta i Ciastka

Pyszny piernik bezglutenowy

Piernik bezglutenowy to pomysł na pyszne, świąteczne ciasto dla osób na diecie bezglutenowej. Robi się go bardzo prosto, a swoją wilgotność zawdzięcza puree z dyni, która jest jednym z głównych składników tego wypieku.

Gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, osobom na diecie bezglutenowej czy bezlaktozowej nie jest łatwo. Wszystkie świąteczne specjały trzeba przygotować w wersji bezglutenowej, a to może przysporzyć dylematów, z jakich przepisów skorzystać. Dobre przepisy są w tym czasie na wagę złota. Postanowiłam Was wesprzeć w tych poszukiwaniach i przygotowałam przepisy na kilka świątecznych smakołyków bezglutenowych. Na blogu znajdziecie już przepis na pierniczki bezglutenowe , a w tym wpisie chcę Was obdarować przepisem na ciasto piernikowe – klasyczny kawał dobrego, wilgotnego, aromatycznego piernika, który można przełożyć powidłami śliwkowymi.

Mój przepis na ciasto piernikowe bezglutenowe

Piernik ten nie zawiera glutenu, laktozy ani jajek, więc jest bezpieczny dla osób, które mają nietolerancję pokarmową na te składniki. Do wykonania piernika użyłam mąki gryczanej, która według mnie bardo pasuje do tego rodzaju wypieku. Zmieszałam ją z mąką migdałową (czyli po prostu ze zmielonymi migdałami). Jednak głównym składnikiem jest tutaj puree z dyni, które sprawia, że ciasto jest wilgotne. Posłodziłam cukrem, ale można też użyć erytrolu. Przepis jest naprawdę bardzo prosty w wykonaniu, więc gorąco zachęcam Was do wypróbowania.

[FM_form id=”9″]

piernik bezglutenowy

PIERNIK BEZGLUTENOWY

Składniki:

na ciasto:

  • 200 g puree z dyni
  • 1 banan
  • 100 g mąki migdałowej
  • 80 g mąki gryczanej
  • 100 g cukru
  • 50 g oleju kokosowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao do wypieków
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • garść orzechów włoskich
  • garść suszonej żurawiny

na polewę:

  • 100 g oleju kokosowego
  • 3 łyżki kakao do wypieków
  • 5 łyżek cukru pudru

Wykonanie:

Przygotowujemy puree z dyni: świeżą dynię kroimy w plastry. Blachę do pieczenie wykładamy papierem, układamy na nim plastry dyni i pieczemy przez 40-50 minut w temp. 180C stopni, aż miąższ będzie miękki. Po upieczeniu oddzielamy miąższ od skórki i miksujemy na mus.

Odmierzamy 200 g musu i przekładamy do misy miksera. Banana rozgniatamy widelcem na papkę, dodajemy do musu z dyni. Dodajemy miód i płynny olej kokosowy.

W osobnej misce mieszamy składniki suche: mąkę migdałową, mąkę gryczaną, przyprawę do piernika, kakao, proszek do pieczenia i cukier.

Składniki suche dodajemy do mokrych i miksujemy 2-3 minuty, do uzyskania gładkiego ciasta. Ma końcu dorzucamy posiekane orzechy włoskie oraz żurawinę, mieszamy.

Ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy w temp. 180 C stopni przez godzinę, do tzw. suchego patyczka.

Przygotowujemy polewę: w rondelku rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy kakao i cukier. Mieszamy, aż składniki się rozpuszczą i połączą w jednolitą polewę. Odstawiamy do przestygnięcia.

Upieczone ciasto polewamy chłodną polewą.

[FM_form id=”3″]