Muffinki, Babeczki Przepisy

Rabarbarowo-cynamonowe muffinki w spodenkach :)

Do niedawna nie przepadałam za muffinkami. Irytował mnie w nich wyczuwalny posmak sody oczyszczonej, którego nie cierpię. Początkowo też zdarzały mi się “niewypieki” w postaci zakalcowatych muffinków. Odkąd jednak nauczyłam się piec muffinki bez użycia sody oraz zapamiętałam raz na zawsze, że muffinek się nie miesza długo i dokładnie, ale krótko i “byle jak”, byle tylko składniki się połączyły, odtąd goszczą one na naszym stole bardzo często i w różnych konfiguracjach.

 

Dzisiaj zamiast tradycyjnie w papilotkach, upiekłam muffinki w silikonowych foremkach w kształcie spodenek, które można kupić w Sklepie Radosna Kuchniaklik. Polecam, są naprawdę zabawne 🙂

 

 

MUFFINKI RABARBAROWO-CYNAMONOWE:

(przepis na 12-15 sztuk)

 

Składniki:

2 szklanki mąki

¾ szklanki cukru

1 cukier waniliowy

2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki cynamonu

½ łyżeczki soli

1 szklanka kwaśnej śmietany

2 jajka

120 gr masła, rozpuszczonego i wystudzonego

2 łodygi rabarbaru

cukier puder do posypania

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 C stopni, formę na muffinki wykładamy papilotkami (jeśli posiadamy silikonowe foremki, oddzielnie na każdą muffinkę, wówczas nie trzeba ich wykładać papilotkami).

Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy w średniej grubości plasterki.

W misce mieszamy razem: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól.

Do osobnej miski wlewamy śmietanę, rozpuszczone masło, jajka i ekstrant waniliowy i mieszamy dokładnie. Uzyskaną miksturę wlewamy do misy ze składnikami suchymi, wsypujemy rabarbar i delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką, tylko do połączenia składników (nie mieszamy zbyt długo!). Gotowym ciastem napełniamy foremki (do pełna) za pomocą wąskiej szpatułki.

Pieczemy przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Podajemy jeszcze ciepłe 🙂

rabarbarowe muffinki

 

 

rabarbarowe muffinki