Przepisy Sałatki

Sałatka z awokado i jajkiem

Jeśli znudziły Ci się klasyczne sałatki majonezowe i szukasz lżejszej i zdrowszej alternatywy, mam dla Ciebie pyszny przepis na sałatkę z awokado i jajkiem. Spróbuj, a może – tak jak ja – pokochasz to połączenie smaków i sałatka ta wejdzie na stałe do Twojego jadłospisu.

Awokado to owoc, który ma tyle samo wielbicieli, co przeciwników. Wszyscy chyba zdajemy sobie sprawę z dobroczynnych właściwości awokado (jest źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych) , jednak nie każdy lubi konsystencję i smak tego owocu. Wielu zniechęca jego mdły, oleisty posmak. Wielbiciele awokado uważają tę cechę za pozytywną, ponieważ pozwala ona na różnorakie wykorzystanie awokado w kuchni. Ten nie narzucający się smak stanowi wspaniałe uzupełnienie do bardziej wyrazistych.

Warto wspomnieć o kilku wspaniałych duetach smakowych z awokado: na przykład w połączeniu z kakao powstanie krem czekoladowy, który możemy dowolnie wzbogacać – tak, jak w tym przepisie. Innym udanym zestawieniem jest awokado i jajko – tym właśnie przypadkiem zajmę się w poniższym przepisie.

Na moim blogu jest już przepis na pastę z awokado z dodatkiem jajka, teraz przyszedł czas na sałatkę. Oprócz gotowanego jajka w mojej sałatce znalazły się też: soczyste jabłko i ogórek kiszony – wnoszą kwaśny smak, do tego czerwona cebula i czosnek – zaostrzają, ale nie bardzo intensywnie. Orzeźwienia dodaje posiekana natka pietruszki, a wszystkie smaki łączy kremowy jogurt naturalny.

Sałatka z awokado i jajkiem

Sałatka z awokado i jajkem bardzo dobrze sprawdzi się na świątecznym stole, jak również na domowych imprezach czy po prostu jako zdrowa kolacja na co dzień. Zachęcam Was do wypróbowania tej witaminowej i odżywczej fuzji smaków 🙂

SAŁATKA Z AWOKADO I JAJKIEM

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 4 jajka
  • 1 duże, soczyste jabłko
  • 1 czerwona cebula
  • 1 większy ogórek kiszony
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
  • pieprz do smaku

Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy w grubą kostkę. Wsypujemy do miski. Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę, a następnie zdejmujemy skórkę i również kroimy w kostkę. Dorzucamy do jajek.

Cebulę siekamy w drobną kostkę. Wkładamy do osobnej miski, zalewamy octem, dosypujemy 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżeczkę cukru. Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie odcedzamy z nadmiaru płynu. Dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy.

Jabłko (ze skórką) oraz ogórka kiszonego kroimy w grubą kostkę, dodajemy do sałatki. Dorzucamy natkę pietruszki, sól i pieprz. Na końcu wlewamy sos jogurtowy z cebulą. Mieszamy, aż składniki się połączą. Odstawimy sałatkę jeszcze na kwadrans, by smaki się połączyły, a następnie podajemy 🙂 Smacznego!

[FM_form id=”3″]