Przepisy Sałatki

Sałatka ze szpinakiem i truskawkami

Od dawna już intrygują mnie truskawki w sałatkach. Na początku patrzyłam na takie sałatki podejrzanie, aż w końcu sama postanowiłam wypróbować to połączenie. Zdecydowanie przypadł mi do gustu i często do niego wracam w sezonie truskawkowym.  Zatem dziś na moim stole czeka na Was sałatka ze szpinakiem i truskawkami – kto odważny, niech robi i delektuje się smakiem 🙂

Czy u Was są jeszcze truskawki? Bo u mnie są i mam wrażenie, że teraz właśnie są najsmaczniejsze. Drobne, słodkie i jędrne. Zupełnie inne, niż na początku tegorocznego sezonu. Byłam mocno zawiedziona, bo w każdym kupionym koszyczku znajdowałam sporo zgnitych owoców. Czy to tylko ja miałam takiego pecha, czy generalnie coś było nie tak w tym roku z truskawkami? W każdym razie teraz są fajne, więc korzystajmy, póki są bo lada-dzień będzie koniec i znów rok czekania..

Moja sałatka bazuje na młodych liściach szpinaku. Bardzo dobrze się tutaj komponują. Oprócz truskawek dodałam jedynie mozzarellę. Całość wieńczy dressing na bazie miodu i octu balsamicznego. Sałatka ze szpinakiem i truskawkami ma słodki smak, ale jednocześnie nie jest daniem na słodko. Świetnie się sprawdza w letnie, upalne dni, kiedy nie mamy ochoty na gotowanie.

 

SAŁATKA ZE SZPINAKIEM I TRUSKAWKAMI

Składniki:

ok. 130 g liści baby szpinak

125 g – 1 kulka sera mozzarella

ok. 200 g truskawek

dressing:

3 łyżki oliwy

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka octu balsamicznego

sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Truskawki obieramy z szypułek i kroimy w ćwiartki lub plasterki. Mozzarellę kroimy na drobne kawałki.

W miseczce mieszamy składniki na dressing: oliwę, miód, ocet balsamiczny, sól i pieprz.

Liście szpinaku układamy w salaterce. Na liściach układamy kawałki truskawek i mozzarelli. Całość polewamy dressingiem.

 

[instagram-feed]