Ciasta i Ciastka Przepisy

Sernik z jagodami

W sezonie jagodowym trzeba koniecznie choć raz upiec taki sernik. Mocne doznania smakowe gwarantowane!

Wielu z nas ma wspomnienie z dzieciństwa zbierania jagód i podjadania ich prosto z krzaczka. Obecnie jednak przestrzega się przed pozwalaniem sobie (i dzieciom) na tą niewątpliwą frajdę ze względu na ryzyko zarażenia pasożytami, a w szczególności tasiemcem bąblowcem. Szczególnie uważnie musimy pilnować najmłodsze dzieci, które mają tendencję do wkładania wszystkiego, co znajdą do buzi. Wystarczy jednak owoce dokładnie umyć, by móc jeść surowe jagody, a naprawdę warto po nie sięgać.  Owoce te mają właściwości bakteriobójcze i działają kojąco na układ pokarmowy: są naturalnym lekiem na zatrucia i biegunkę.

Jagody wyjątkowo dobrze smakują jako dodatek do wypieków. W lipcu i sierpniu piekę dużo jagodowych przysmaków, z których najważniejszy jest właśnie ten sernik. Połączenie sera i jagód daje nie tylko niezwykły kolor, ale też i niepowtarzalny smak. Po upieczeniu górę sernika ozdabiam dodatkowo roztartymi, świeżymi jagodami, dzięki czemu ma on ciemnogranatową górę, która ładnie się komponuje z fioletowym środkiem. Zapraszam do degustacji 🙂

sernik z jagodami1

SERNIK Z JAGODAMI

Składniki:

spód:

230 g ciasteczek zbożowych

80 g miękkiego masła

masa serowa:

800 g sera białego, dwukrotnie mielonego (na sernik)

150 g jagód leśnych

200 g cukru

5 jajek

3 łyżki mąki pszennej

kilka kropel aromatu waniliowego (lub wanilii, pasty waniliowej itp.)

polewa:

200 g  jagód

Wykonanie:

Ciasteczka rozkruszamy na piasek przy pomocy blendera, malaksera, tłuczka lub wałka do ciasta. Dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Gotową masą ciasteczkową wykładamy dno tortownicy i chłodzimy w lodówce do czasu przygotowania masy serowej.

Do misy miksera wkładamy ser i ubijamy z cukrem przez 2-3 minuty. Następnie wsypujemy mąkę i wbijamy kolejno po jajku, cały czas ubijając (jednak nie za długo, by nie napowietrzyć nadmiernie masy). Jagody blendujemy na gładką masę i wlewamy do masy serowej. Miksujemy do powstania jednolitej kolorystycznie masy.

Gotową masę serową wylewamy do tortownicy i pieczemy w temp. 150 C stopni przez godzinę. Góra sernika powinna być ścięta i sprężysta. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i polewamy zmiksowanymi na gładko pozostałymi jagodami (polewamy jeszcze ciepły sernik).

Sernik można jeść tuż po wystudzeniu, choć najlepiej smakuje schłodzony przez noc w lodówce.

sernik jagodowy

sernik z jagodami

facebook