
Może dziś na śniadanie zamiast jajecznicy – soczewica?
Nie wiem jak Wy, ale my każdego dnia jemy podobne śniadania. Postanowiłam jednak coś z tym zrobić. Urozmaicenie jest bardzo proste i smaczne: śniadanie bazuje na soczewicy. Uwielbiam ją na wszelkie sposoby, a w tej śniadaniowej wersji smakuje wyjątkowo atrakcyjnie 🙂
Danie szczególnie dobrze trafia w męskie gusta kulinarne, więc polecam “przetestować” na swoich mężczyznach 🙂 Zróbcie jednak od razu dwie porcje, bo Wy też się nie oprzecie, drogie Panie 🙂
SOCZEWICA ZAPIEKANA Z JAJKIEM
(duża porcja dla 1 osoby)
Składniki:
150 gr ugotowanej, zielonej soczewicy
60 gr kiełbaski typu kabanos
1-2 jajka
garść posiekanej, zielonej cebulki
1 łyżka oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Ugotowaną soczewicę przekładamy do naczynia żaroodpornego i mieszamy z łyżką oliwy. Kabanosa kroimy w drobne kawałki, mieszamy z soczewicą. Wszystko posypujemy zieloną cebulką. Na wierzch wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika.
Jeśli zależy nam na czasie, możemy przygotować wersję z patelni: soczewicę, kabanosa i cebulkę podsmażamy na łyżce oliwy przez 5 minut, osobno smażymy jajko sadzone. Podajemy razem, kładąc jajko na wierzch dania.
… ja się też nie pogniewam za takie śniadanko! 😉
aż mi zaburczało w brzuchu, wszystkie składniki które uwielbiam
Koniecznie wypróbujcie ten przepis, jest tego wart 🙂
Nigdy nie jadłam takiego połączenia, ale wygląda smacznie.