Przekąski Śniadania

Szpinakowe kostki, w sam raz do małej rączki

Wypróbuj ten prosty przepis, a przekonasz się, że szpinak może stać się dziecięcym przysmakiem 🙂

Szpinak stał się niepisanym symbolem zdrowego odżywiania i bardzo byśmy chciały, żeby nasze dzieci go jadły 😉 Pewnie dlatego, że kojarzy nam się główne z tym, że jest bogaty w żelazo. Okazuje się jednak, że z tym żelazem nie do końca tak jest, jak nam się wydaje. Co prawda żelazo znajduje się w szpinaku, ale nasz organizm przyswaja je z tego źródła w bardzo niewielkim stopniu.

Szpinak jest za to bogaty w wiele innych dobroczynnych składników, takich jak magnez czy potas, więc to nie legenda, że te zielone liście są skarbnicą zdrowia. Z tego względu warto powalczyć, by maluchy polubiły zielonego “mocarza” , zaprzyjaźniając się ze smakiem tych odżywczych liści już od dzieciństwa.

Tylko jak to zrobić, żeby dzieci chciały jeść szpinak? Oto jest pytanie! Kilka swoich pomysłów przedstawiłam wam w TYM wpisie, a dzisiaj dorzucam kolejny, niezwykle skuteczny.

Jest to przepis na kostki szpinakowe, które możemy zrobić w prosty sposób: najpierw przygotowujemy na patelni placek typu omlet, a następnie kroimy go w kostkę. Ten prosty sposób na pewno znacie już z kanapek, które czasem kroi się dzieciom w kostkę, by było nieco inaczej, niż zwykle. To bardzo skuteczna metoda na “odświeżenie” wyglądu potrawy na dziecięcym talerzu 🙂

Szpinakowe kostki

Poniżej znajdziecie mój sprawdzony przepis na takie kostki, które przygotowałam ze świeżych liści szpinaku, ale z powodzeniem można użyć też mrożonych. To co, gotowa? Do dzieła!

SZPINAKOWE KOSTKI

SKŁADNIKI:

  • 2 garście świeżych liści szpinaku (ok. 50 g)
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej (lub, dla bezglutenowców – kukurydzianej)
  • szczypta soli
  • olej

WYKONANIE:

Liście szpinaku myjemy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju do momentu, aż się zeszkli. Dodajemy szpinak i mieszamy kilka minut. Liście “zwiędną” i zmniejszą objętość. Po ok. 5 minutach przekładamy zawartość patelni do miski.

W tym momencie możemy przełożyć liście na deskę i drobno posiekać, jeśli chcemy mieć bardzo małe kawałki szpinaku. Można jednak ten krok pominąć.

Do miski ze szpinakiem wbijamy jajka, dodajemy mąkę, doprawiamy lekko solą. Dokładnie mieszamy rózgą/trzepaczką, aż jajka się porządnie spienią i połączą ze szpinakiem.

Na patelni rozgrzewamy jeszcze odrobinę oleju, przekładamy zawartość miski i równomiernie rozsmarowujemy. Smażymy kilka minut, aż jajko dobrze się zetnie (około 3-4 minuty), następnie obracamy jak naleśnika na drugą stronę i znowu smażymy kilka minut.

Gotowy placek przekładamy na talerz lub deskę i kroimy w kostki 🙂

[FM_form id=”7″]

[instagram-feed]