Kasza i ryż Warzywa zamiast mięsa Zero Waste

Szybki obiad: kuskus z warzywami i serem Halloumi

Zgromadź warzywa, które smętnie czekają na swój czas w Twojej kuchni i przyrządź z nich pyszny, szybki obiad! Kuskus z warzywami to prosty pomysł “ostatniej szansy” na wykorzystanie kilkudniowych warzyw.

Są takie dni, gdy kompletnie nie mam ochoty na gotowanie, mimo że bardzo to lubię.

Też tak masz?

Często w ciągu dnia nie mam więcej niż 30 minut na to, by zrobić obiad.

Też to znasz?

Bywa, że w mojej kuchni jakaś cukinia czy papryka nie może się doczekać na swoją kolej, powoli więdnąc w pojemniku na warzywa.

U Ciebie też to się zdarza?

Jeśli odpowiedziałaś choć raz: TAK, to mam dla Ciebie proste rozwiązanie, które u mnie zawsze się sprawdza: miej w swojej szafce pod ręką paczuszkę kaszy kuskus. Jak zapewne wiesz, robi się ją ekspresowo, a dania z jej dodatkiem są sycące, więc idealne na szybki obiad czy lunch.

Do tej kaszy wystarczy dodać warzywa – tak naprawdę dowolne! Oraz opcjonalnie kawałek podpieczonego sera i już mamy urozmaicony, zdrowy i kolorowy obiad, który doda nam energii do działania. Prosto i pysznie 🙂

KUSKUS Z WARZYWAMI I SEREM HALLOUMI

Składniki:

  • 1 papryka ( u mnie żółta)
  • 1 cukinia
  • ok. 100 g białej kapusty (u mnie ćwiartka małej główki)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 op. sera Halloumi (220 g)

Wykonanie:

Kaszę kuskus wsypujemy do miski. Zalewamy wrzątkiem, tak by pozostał 1 centymetr nad powierzchnią. Odstawiamy do napęcznienia.

Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju na złoty kolor. Kapustę siekamy drobno, dodajemy do cebuli. Dolewamy sos sojowy, mieszamy.

Paprykę i cukinię kroimy drobno i dodajemy do warzyw na patelni. Dusimy pod przykryciem kolejne 5-6 minut, aż warzywa lekko zmiękną.

Ser Halloumi kroimy w grube plastry. Na suchej patelni lub na patelni grillowej podpiekamy z dwóch stron każdy plaster, do zrumienienia.

Warzywa z patelni mieszamy z kaszą kuskus. Gotową mieszankę przekładamy na talerze lub do półmiska, dodając podpieczone plastry sera Halloumi. Można dodać też inne świeże warzywa, takie jak: pomidor, ogórek, awokado, roszponka, rukola i inne – kto co lubi 🙂

Smacznego! 🙂

[FM_form id=”3″]

[instagram-feed]